Etablering av FDVU-dokumentasjon ved renovering av eksisterende bygg
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/283988Utgivelsesdato
2010Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteroppgaven er skrevet ved NTNU, våren 2010. Oppgaven omhandler behovet for og etableringen av FDVU-dokumentasjon i forbindelse med renovering av eksisterende bebyggelse.
Bakgrunnen for oppgavens problemstillinger er erfaringer gjort av undertegnede under arbeidet med prosjekt- og kunnskapsemne høsten 2009, hvor det ble observert at det var relativt lite litteratur som omhandlet temaet. I tillegg fikk undertegnede en spesiell interesse for denne delen av fagfeltet. Det var gjennomført noen masteroppgaver tidligere, som hadde vært innom temaet FDVU-dokumentasjon. Det var derimot ingen av disse som hadde sett på etablering av FDVU-dokumentasjon i forbindelse med renovering av bygg. Det var heller ikke mye litteratur som gikk på det behovet forskjellige bedrifter har i forhold til overlevering av FDVU-dokumentasjon, og bruken av denne. På samme måte var det lite litteratur i forhold til de fremgangsmåtene som kunne benyttes i forbindelse med etablering av FDVU-dokumentasjon ved renovering av bygg.
Oppgaven som danner grunnlaget for denne rapporten, har blitt utvidet etter hvert som arbeidet fremskred. Summert opp er det tatt med to underliggende hypoteser. Den første var at anvisningen til RIF benyttes i liten grad av aktørene i bransjen. Den andre hypotesen var at inndelingen av dokumentasjon vist i figur 3.1.1 og høringsutkastet til pr NS 3456, er mer riktig i forhold til bransjens oppfatning.
Det er benyttet kvalitative metoder for arbeidet med denne rapporten. Disse metodene er litteraturstudie, intervju med intervjuskjema og ustrukturerte intervju. Utvelging av intervjuobjekter til rapporten er utført etter utvelgingsmetodene; skjønnsmessig utvelging og snøballmetoden. Valget av metode og utvelgingen av intervjuobjekter fører til at denne rapporten ikke kan generalisere, siden informasjonsgrunnlaget blir for lite og utvalget ikke nødvendigvis vil være representativt.
Det ble først gjennomført en litteraturstudie, som skulle gi undertegnede tilstrekkelig bakgrunnskunnskap til å utforme relevante spørsmål til intervjuene. Alle intervjuene er utført som oppsøkende intervjuer, hvor undertegnede reiste til intervjuobjektets arbeidsplass.
Når intervjuene var gjennomført ble dokumentasjonen disse genererte, ført inn i intervjumalen (Word). Slik at svarene fra intervjuene var enklere å sammenligne, når disse skulle behandles i forbindelse med utarbeidelsen av rapporten. Intervjumalen og intervjuene er vedlagt rapporten i vedleggene 1, 2, 3 og 4.
Angående praksisen ved etablering av FDVU-dokumentasjon ved renovering av eksisterende bygg er det funnet noen tendenser som går igjen i svarene fra intervjuene. Tendensene går i retning av at FDVU-dokumentasjonen utarbeides på nytt ved renovering (ombygging), noe som betyr at man starter en ny tidslinje for ny dokumentasjon. All ny FDVU-dokumentasjon som etableres, lagres da etter dette ”nullpunktet” i tidslinjen, mens den gamle FDVU-dokumentasjonen lagres før denne tidslinjen.
Behovet for FDVU-dokumentasjon er varierende blant kildene til denne rapporten, men det er noen momenter som går igjen. Det er tendenser som vil tilsi at momentene som går igjen i denne rapporten også vil være relevante momenter ellers i bransjen. Noen av disse momentene vil kunne være ”as built” tegninger, produktdatablader, beskrivelser, drifts- og vedlikeholdsinstrukser, som vil være relevant ved en renovering (ombygging) av et bygg.
Det er gjennom arbeidet med denne rapporten og behandlingen av all innsamlet informasjon kommet frem til at det er mulig å utforme en enkel mal for fremgangsmåte ved etablering av systematisert FDVU-dokumentasjon ved renovering av bygg, som vist under.
Omfanget av arbeidet som skal gjøres, styrer fremgangsmåten og forløpet til etableringen av systematisert FDVU-dokumentasjon basert på ”boksene” i malen over. I tillegg påvirkes fremgangsmåten av statusen til FDVU systemet ved oppstart av renoveringen (om det foreligger FDVU system).
Arbeidet med rapporten har avdekket noen tendenser i bransjen, som peker i retning av at begge underhypotesene bekreftes. Dette kan riktignok ikke fastslås bastant, siden metodevalg og kildeutvalg ikke kan underbygge en generalisering. Da dette kun er egnet til å finne tendenser blant utvalget.