Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorRedergård, Anne Grete
dc.contributor.authorAlemu Belaynesh Kebede
dc.date.accessioned2021-09-25T16:25:33Z
dc.date.available2021-09-25T16:25:33Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:81643445:46760509
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2782977
dc.description.abstractSammendrag Bakgrunn/ Hensikt: Diabetes type 2 er en kronisk stoffskiftesykdom som øker hyppig på verdensbasis. Det er registret rundt 316 000-345 000 personer som lever med diabetes i Norge i dag, og ca.90 % av alle diabetestilfeller er med diabetes type 2. Dette gjør diabetes type 2, den hyppigste diabetes formen som har en økende forekomst i Norge. Hensikten med litteraturstudien er å undersøke hvordan sykepleier kan gi kunnskap om ernæring til pasienter med diabetes type 2, slik at pasienten kan mestre å leve med sykdommen og forebygge akutt/senkomplikasjoner. Metode: En systematisk litteraturstudie som tar for seg åtte utvalgte forskningsartikler. Både kvalitative og kvantitative artikler ble benyttet i oppgaven. Resultat: Det ble avdekket at kunnskap om ernæring og fokus på egenhåndtering var viktig for pasienter med diabetes type 2. Ulike faktorer som livsstil og sosioøkonomiske faktorer som økonomi, utdanning og arbeidsforhold ble funnet til å påvirke pasientens syn på ernæring, og hvordan pasienten håndterer sykdommen. Konklusjon: Det er viktig at pasienter med diabetes type 2 har kunnskap om ernæring siden sykdommen er ernæringsregulert. Sykepleiernes kompetanse og kunnskap om pasientgruppen, pasientsentrert tilnærming, autonomistøtte, og motiverende funksjon til diabetes type 2 pasienter er avgjørende, for å øke følelse av personlig ansvar. Samtidig øke pasientens kunnskap rundt diabeteshåndteringen, for å styrke pasientens selvstendighet og selvhåndtering av diabetes type 2. Nøkkelord: Diabetes type 2, ernæring, Kosthold, sykepleier, kunnskap
dc.description.abstractAbstract Background: Type 2 diabetes is a chronic metabolic disease that is increasing most frequently worldwide. Around 316 000-345 000 people living with diabetes were registered in Norway, and about 90% of all diabetes cases are with type 2 diabetes. This makes type 2 diabetes the most common form of diabetes that has an increasing incidence in Norway. The aim of this study is to investigate how nurses can provide knowledge about nutrition to patients with type 2 diabetes, so that the patient can master living with the disease and prevent acute / late complications. Method: A systematic literature study based on eight selected research articles. Both qualitative and quantitative articles were included in the thesis. Results: The study shows knowledge about nutrition, and the focus on self-management was important for patients with type 2 diabetes. Various factors such as lifestyle and socio-economic factors such as finances, education, and working conditions contribute to influencing the patient's view of nutrition and how the patient handles his or her diabetes disease. Conclusion: It is important that patients with type 2 diabetes have the knowledge about nutrition for their disease since the disease is nutritionally regulated. The nurses’ competence and knowledge of the patient group, patient-centered approach, autonomy support, and motivating function for type 2 diabetes patients are crucial, to increase the sense of personal responsibility. At the same time, increase patient’s knowledge about diabetes management, to strengthen the patient's independence and self-management of type 2 diabetes. Keywords: Type 2 diabetes, nutrition, diet, nurse, knowledge.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier gi kunnskap om ernæring til pasienter med diabetes type 2 ?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel