Show simple item record

dc.contributor.advisorMoholdt, Trine
dc.contributor.authorGellein, Trine Minde
dc.date.accessioned2021-09-25T16:17:29Z
dc.date.available2021-09-25T16:17:29Z
dc.date.issued2020
dc.identifierno.ntnu:inspera:54082640:8663449
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2782703
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractBakgrunn: Svangerskapsdiabetes (GDM) oppstår under graviditet, og kan resultere i uønskede kort- og langsiktige helseutfall for både mor og barn. Kostholdsråd er hovedstrategien for å håndtere GDM, men det er fremdeles uklart hvilken type som gir best effekt. Med en økende utbredelse verden over er det behov for å vurdere koststrategier som kan forebygge GDM. Det er vist at tidsbegrenset spising (TRE) forbedrer glykemisk kontroll og reduserer energiinntaket uten kaloritelling, og kan derfor være et levedyktig alternativ for å redusere risikoen for GDM blant kvinner med økt risiko. Formål: Det primære formålet med denne studien var å undersøke effekten av TRE på glykemiske utfall, inkludert kroppssammensetning og blodtrykk hos gravide kvinner med økt risiko for GDM. Metode: Vi gjorde en randomisert kontrollert studie, og inkluderte 16 gravide kvinner i svangerskapsuke 12-30 med økt risiko for GDM. Deltakerne ble randomisert til <10 timer TRE (n = 7) eller kontrollgruppe (n = 9) i 6 uker, inkludert en uke med baseline datainnsamling og 5 ukers intervensjon. Ved baseline og etter 6 uker gjennomgikk deltakerne en 75-g oral glukosetoleransetest (OGTT), og venøs blodprøve for fastende glukose, 120 minutter glukose og glykert hemoglobin (HbA1c). Det ble også målt kroppssammensetning og blodtrykk. Deltakerne hadde på seg en kontinuerlig glukosemåler (CGM) i intervensjonsperioden som ga målinger for 3-timers postprandial glukose, målt som området under kurven (AUC), og høyeste glukoseverdi for baselineuken, uke 3 og uke 6. Resultat: Det var en trend for redusert fastende glukose etter TRE. Fastende glukose, 120 min glukose og HbA1c endret seg ikke signifikant under intervensjonen i noen av gruppene. 3-timers postprandial AUC var lik mellom gruppene fra baseline til uke 6. Høyeste glukoseverdi endret seg ikke mellom eller innenfor grupper. Det var ingen signifikante endringer i kroppssammensetning i noen gruppe. 5 uker TRE viste en tendens i reduksjon i systolisk og diastolisk blodtrykk, men ingen signifikant forskjell. Konklusjon: Ingen bevis for forbedret glykemiske utfall ble funnet etter 5 uker TRE hos kvinner med risiko for GDM. Ingen forskjeller ble funnet i kroppssammensetning eller blodtrykk
dc.description.abstractBackground: Gestational diabetes mellitus (GDM) occurs during pregnancy and can result in short- and long-term adverse outcomes for women and their babies. Dietary advice is the main strategy for managing GDM, but which dietary approach yields the best effect is yet to be determined. With an increasing prevalence worldwide, there is a need to assess dietary strategies that can prevent GDM. Time-restricted eating (TRE) is shown to improve glycemic control and decreases energy intake without calorie counting, and may be a viable option for reducing the risk of GDM in pregnant woman at increased risk. Objective: The primary aim of this study was to investigate the effect of TRE on glycemic outcomes, including body composition and blood pressure in pregnant women at risk of GDM. Method: We did a randomized controlled trial, including 16 pregnant women in gestational week 12-30 with an increased risk of GDM. Participants were randomized to <10 hours TRE (n=7) or control group (n=9) for 6 weeks, including one week of baseline data collection and 5 weeks of intervention. At baseline and after 6 weeks, participants underwent an 75-g oral glucose tolerance test (OGTT) and venous blood sampling for fasting glucose, 120 min glucose and glycated hemoglobin (HbA1c), including measurements of body composition and blood pressure. Each participant wore a continuous glucose monitor (CGM) during the intervention period, giving measures of 3-hour postprandial glucose, measured as area under the curve (AUC), and peak glucose for the baseline week, 3rd week and 6th week. Result: There was a trend towards reduced fasting glucose after TRE. Fasting glucose, 120 min glucose and HbA1c did not significantly change during the intervention in any groups. 3-hour postprandial AUC was similar between groups from baseline to week 6. Peak glucose did not change between or within groups. There was no significant changes in body composition in any group. 5 weeks of TRE showed a tendency in reducing systolic and diastolic blood pressure, but non-significant change. Conclusion: No evidence of improved glycemic outcomes were found after 5 weeks of TRE in women at risk of GDM. Neither differences were found in body composition or blood pressure.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleThe effect of time-restricted eating to improve glycemic control in pregnant women at risk of gestational diabetes
dc.typeMaster thesis


Files in this item

FilesSizeFormatView

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record