How does the use of probiotics for weight loss maintenance affect appetite?
Abstract
Introduksjon: Flere studier viser at probiotika kan ha en fordelaktig innvirkning på appetitt når det kommer til å stabilisere kroppsvekt på lang sikt etter vektnedgag (WLM). Denne studien evaluerte effekten av en multistrain probiotika (NYKOPRO Ferie, Takeda AS) på subjektive og hedoniske følelser av appetitt, og objektive markører av appetitt, under en intervensjon med intensjon om WLM. Den potensielle rollen til probiotika i fedmeutvikling fikk oss til å undersøke effektene av probiotika på appetitt gjennom en fase med WLM.
Metode: Menn (n=30) og kvinner (n=25) med fedme (BMI: 29.8±3.2 kg/m²) deltok i en dobbel-blindet, randomisert, placebo-kontrollert studie, som inkluderte ni måneder med WLM (fra uke 13 til 1 år). Gjennom perioden med WLM fikk alle deltakerne beskjed om å innta to kapsler med enten placebo eller probiotika daglig. Subjektive følelser av appetitt (sult, metthet, ønske om å spise, og fremtidig matinntak) ble målt ved bruk av visuell, analog skala, hedonisk appetitt («liking» og «wanting» av mat) ble målt ved Leeds food preference questionnaire og plasma konsentrasjon av appetitt relaterte hormoner (aktiv ghrelin, total peptide YY (PYY), total glucagon-lik peptide-1 (GLP-1), og cholecystokinin (CCK)) ble målt for å evaluere endringene i appetitt fra uke 13 til ett år i mellom og innen de to intervensjons gruppene.
Resultater: I denne studien var ikke inntak av probiotika assosiert med fordelaktig innvirkning på appetitt og WLM. Det ble ikke funnet noen signifikante forskjeller mellom grupper i endring over tid (fra uke 13 til ett år) i subjektive følelser av appetitt. I uke 13 hadde placebo gruppen signifikant høyere verdier før test-måltidet i «liking» og «wanting» av fet og søt mat (P<0.05). Etter ett år ble det ikke funnet noen signifikante forskjeller mellom gruppene i hedonisk appetitt. Det ble funnet en signifikant nedgang over tid av alle appetitt-relaterte hormoner i begge gruppene, i både basal og inkrementelt areal under kurven (iAUC) (med unntak av iAUC total GLP-1 i probiotika gruppen, der det ikke var signifikant forskjell, og i basal og iAUC CCK der det ikke ble funnet signifikante endringer i noen av gruppene).
Konklusjon: Funnene i denne studien støtter ikke hypotesen om at probiotika har fordelaktig innvirkning på appetitt ved WLM sammenliknet med placebo. Det er behov for videre forskning for å bekrefte funnene av effektene probiotika kan ha i langvarig vedlikehold av vektnedgang. Flere studier med færre eller andre typer probiotika må til for å vite mer om hvordan probiotika mulig kan være til hjelp i fedme behandling.
Relevans: En stor utfordring innen fedmebehandling er å finne gode strategier for å forebygge vektoppgang ved vedlikehold av vektnedgang over tid. Endringer i appetitt spiller en viktig rolle i hvorfor så mange feiler på sikt med å WLM. Forskning viser at probiotika har fordelaktig virkning på appetitt. Funnene i denne studien støttet ikke hypotesen, men bidrar med å gi bedre forståelse av hvordan NYKOPRO Ferie probiotika virker på appetitt og vedlikehold av vektnedgang, og vil dermed bidra til å videre velge hvilke probiotika som kan ha en fordelaktig effekt på appetitt i fedmebehandling i videre forskning.
Nøkkelord: Probiotika, placebo, stabilisering av kroppsvekt etter vekttap, RCT, fedme, subjektive følelser av appetitt, hedonisk appetitt, appetitt-relaterte hormoner Introduction: An increasing number of studies has shown that probiotic supplementation can have beneficial effects on appetite with regards to maintain body weight loss in the long term. This study evaluated the impact of probiotic supplementation with a multistrain probiotic (NYKOPRO Ferie, Takeda AS) on subjective and hedonic feelings of appetite, and on objective markers of appetite, in the context of a weight loss maintenance (WLM) program. The potential role of probiotics in the development of obesity led us to investigate the effects of probiotic consumption on appetite during WLM.
Methods: Males (n=30) and females (n=25) with obesity (BMI: 29.8±3.2 kg/m²) participated in a double blinded, randomized, placebo-controlled trial, that included a nine-month WLM phase (from week 13 to one year). During the WLM phase, each subject consumed two capsules per day of either a placebo or a probiotic formulation. Subjective feelings of appetite (hunger, fullness, desire to eat, and prospective food consumption) were measured using a visual analogue scale, food hedonics were measured using the Leeds food preference questionnaire, and plasma concentrations of appetite-related hormones (active ghrelin, total peptide YY (PYY), total glucagon-like peptide-1 (GLP-1), and cholecystokinin (CCK)) were measured to evaluate changes in appetite from week 13 to one year between and within the two intervention groups.
Results: The probiotic supplementation was not associated with improvements in WLM, no significant differences were found between groups in changes over time (from week 13 to one year) in subjective feelings of appetite, in food hedonics, or in appetite related hormones. No significant differences over time were observed within groups in any of the subjective feelings of appetite. At week 13, the placebo group, in the pre-meal, had significant higher values in the explicit liking and wanting for high fat and sweet foods (P<0.05). At 1 year, no significant differences were found between or within groups. There was a significant decrease over time in both groups for all appetite-related hormones in both basal and incremental area under the curve (iAUC) (with the exceptions of iAUC total GLP-1 in the probiotic group, and basal and iAUC CCK that did not change significantly in both groups).
Conclusions: Taken together, these observations do not support the hypothesis of probiotic supplementation having beneficial effects on appetite in the obesity management compared to placebo. More research to confirm the effect of probiotic supplementation on appetite in long-term WLM is needed. More studies with fewer/different types of probiotic are needed to know more about how probiotics, possibly, can help with obesity management.
Relevance: Finding strategies to prevent weight regain is a great challenge in obesity management. Changes in appetite towards increased hunger play an important role in why individuals are unsuccessful in maintaining their body weight loss in the long-term. Probiotics are found to have beneficial effects on appetite. The findings in this study did not support our hypothesis, but it contributes to better understand the action of the NYKOPRO Ferie probiotics on appetite and WLM, and will therefore contribute to help with the selection of probiotics as a tool for benefiting appetite in WLM in future research. Keywords: Probiotic, placebo, weight loss maintenance, RCT, obesity, feelings of appetite, food hedonics, appetite-related hormones.