Design and Implementation of a Minitature Rig for Autonomous and Directional Drilling
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2781632Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne avhandlingen presenterer arbeidet gjort av tre petroleumsstudenter og en kybernetikkstudentfor å representere Norges Teknisk Naturvitenskapelig Universitet (NTNU) i den internasjonaleborekonkurransen "Drillbotics". Petroleumsstudentene skrev denne avhandlingen som sinavsluttende masteroppgave for en mastergrad i Petroleumsteknologi ved NTNU. Den ble skrevetved Institutt for Geovitenskap og Petroleum i perioden Januar til Juni 2021. Autonom boring erhøyst relevant i dag fordi olje- og gassoperatører har et ønske om å redusere kostnader. Automatiseringav boreoperasjoner kan derfor være et steg i rikitig retning.
Leseren er anbefalt å lese den innledende prosjektrapporten "Design Report NTNU - Drillbotics2021 Phase I" skrevet av Benedicte Gjersdal, Gaute Hånsnar, Trygve Mikal Viga Skrettingog Magnus Steinstø fra August til Desember 2020. Rapporten beskriver planleggingen oginnledende arbeid relatert til første fase av konkurransen. Fase 1 rapporten var et spesialiseringsprosjekt i studentenes niende semster, og ble levert som "Phase I Design Report" til Drillbotics kommiteen i Desember 2020.
"Phase I Design Report" tar for seg bakgrunn og formålet med Drillbotics konkurransen, prosjektstrukturen innad i laget, sikkerhet og potensielle farer, teoretisk bakgrunn for retningsbestemtboring, kontrollere og filter i tillegg til begrensende parametere og usikkerheter. Den presentererogså det foreslåtte riggdesignet i detalj med det nye konseptet som erstatter nedihulls slammotormed en roterende aksling som overfører moment og rotasjon fra tårnboremaskinen til borekrona.Designet fra fase I av prosjektet ble implementert i den andre fasen av konkurransen. Dennefasen bydde på utfordringer relatert til vibrasjoner, torsjon og materialstyrke. Høye målinger ogplutselige økninger i dreiemoment viste at rotasjonen fra tårnboremaskinen var for lav når vektenpå borekrona økte. Høyere rotasjonsverdier reduserte vibrasjoner og la til grunn for høyere vektpå borekrona, som førte til høyere borerate uten å vri i stykker akslingen.
Kontrollsystemet ble utviklet i MATLAB og Simulink med to separate systemer; lavnivå- oghøynivåsystem. Boreparametere som vekt på borekrona og azimut-rotasjonshastighet ble kontrollertav PID-kontrollere og filtrert med Kalman-filtere. Styringsmodellen er basert på en ikkelineærModell Prediktiv Kontroller. Den kalkulerte brønnbanen er basert på Bezier-kurvemetodenfor å lage en jevn og kontinuerlig brønnbane som treffer de ønskede punktene i steinen.
Laget har vært vellykket i å designe, bygge og implementere en funksjonell miniatyr boreriggfor å bore retningsbeste brønner autonomt gjennom en steinprøve med forhåndsbestemte mål.Boreriggen kan bore rett frem eller med varierende inklinasjon og azimut. Begge boremetodenekan gjennomføres manuelt eller autonomt. 53 vellykkede avviksbrønner ble boret i løpet av prosjektetfor å teste og stille inn riggsystemet for å møte kravene i konkurransen. På konkurransedagenboret riggen vellykket gjennom steinen på 23 minutter. Det maksimale potensialet til riggenble demonstrert for Drillbotics kommiteen i en ekstra gjennomgang, der steinprøven med målene60cm x 30 cm x 60 cm ble boret gjennom på seks minutter med en inklinasjon på 37 grader.