Sikkerhetskultur i fiskebransjen
Abstract
Det mest effektive sikkerhetsarbeidet omhandler ikke å håndtere ulykker, men heller å forebygge at situasjonen oppstår i utgangspunktet. Avviksrapportering er et viktig virkemiddel i dette, som bidrar til å lære av feil slik at avvik forebygges og ikke gjentar seg. For at medarbeidere skal rapportere avvik er det essensielt med en god sikkerhetskultur i bedriften, hvor medarbeidere ser nytten i å rapportere avvik og setter sikkerhet i fokus. Utgangspunktet for denne oppgaven er at samarbeidsbedriften “Oppdrettsfisk” observerte at avdelinger i industrie rapporterer færre avvik, sammenlignet med avdelinger i akvakultur. Avdelingene i industri har et multikulturelt arbeidsmiljø og de mest representerte nasjonalitetene er norske, polske og slovakiske arbeidstakere. Problemstillingen er derfor “Hvordan kan sikkerhetskulturen i en bedrift i fiskebransjen forbedres?”. For å svare på dette ble det undersøkt hva som påvirker sikkerhetskulturen, i form av organisasjonskulturen på avdelingene, den nasjonale kulturen blant arbeidstakere eller hvilken rolle de har. Videre ble det undersøkt hvor god sikkerhetskulturen er på det målte tidspunktet.
Oppgaven er forankret i to hovedteorier. En informerende kultur, bestående av rapporterende, rettferdig, fleksibel og lærende kultur, likestilles med en effektiv sikkerhetskultur. Dette legger grunnlaget for sikkerhetskulturen i denne oppgaven. Hofstede er kjent for sine kulturelle dimensjoner, og denne oppgaven har tatt utgangspunkt i tre av disse dimensjonene for å kartlegge holdninger og verdier hos arbeidstakere i “Oppdrettsfisk”. For å undersøke sikkerhetskulturen ble en kvantitativ spørreundersøkelse sendt ut.
Funnene viser at scoren på Hofstedes kulturelle dimensjoner ble mest påvirket av avdeling og høye scorer påvirket sikkerhetskulturen negativ. De høyeste scorene ble observert i de multikulturelle avdelingene. Akvakultur hadde jevnt en bedre sikkerhetskultur. Den rapporterende kulturen viste små forskjeller, disse ble funnet i hvordan tillit oppleves. Ledelsen kan derfor styrke tillit i industri, mens alle avdelinger kan bli bedre på å gi tilbakemeldinger og ha en enkel rapporteringsprosess. De største forskjellene ble funnet i den rettferdige kulturen, hvor industri og spesielt polske og slovakiske arbeidstakere scoret lavest. Ledelsen kan derfor bygge den rettferdige kulturen i industri, ved å fokusere på å unngå disiplinære tiltak for å rapportere avvik, med mindre medarbeideren er skyldig og bevisst har gått mot organisasjonens regelverk. The most effective safety work is not about handling accidents when they occur but rather about preventing the situation from occurring in the first place. Reporting incidents and near misses is an important tool, which helps to learn from errors so they are not repeated. In order for the employees to report errors, it is essential to have a good safety culture in the company, where the focus is on safety and employees see the benefit of reporting errors. This thesis originated from the collaborating company “Oppdrettsfisk”. They observed that departments in the industry report fewer errors, compared with departments in aquaculture. The departments in the industry have a multicultural work environment and the most represented nationalities are Norwegian, Polish, and Slovak workers. Therefore, the research question is: how can the safety culture be improved in a company in the fish industry? To answer this question, it was examined what influences the safety culture, either organizational culture in the departments, national culture among employees, or what position they have. Furthermore, it was investigated how good the safety culture is.
The thesis is rooted in two main theories. James Reason describes an informed culture as an effective safety culture, consisting of a reporting, just, flexible, and learning culture. This lays the foundation of the safety culture research in this thesis. Geert Hofstede is known for his cultural dimensions, and this thesis has been based on three of these dimensions to map the attitudes and values of employees in "Oppdrettsfisk". A quantitative survey was sent out to investigate the safety culture.
The score on Hofstede's cultural dimensions were mostly affected by the departments, and high scores negatively affected the safety culture. The highest scores were observed in the multicultural departments. Aquaculture consistently had a better safety culture. The reporting culture showed small differences, these were found in how employees experience trust in the workplace. Management can therefore strengthen trust in the industry, while all departments can become better at giving feedback and having a simple reporting process. The biggest differences were found in the just culture, where industry and especially Polish and Slovak workers scored the lowest. Management can therefore build the just culture in industry, by focusing on avoiding disciplinary measures to report errors, unless the employee is guilty and has deliberately violated the organization's regulations.