Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAune, Tina Bjørnevik
dc.contributor.authorWoldseth, Markus
dc.contributor.authorKvernelv, Regine Berg
dc.date.accessioned2021-09-22T16:04:05Z
dc.date.available2021-09-22T16:04:05Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:82751215:84557263
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2780491
dc.description.abstractDenne avhandlingen utforsker hvordan blockchain kan gi sporingsfordeler i forsyningskjeder for norsk fisk. Teknologien representerer en ny tilnærming til forsyningsledelse, og har muligheten til å skape kontinuerlig sporing i forsyningskjeder. Som en følge av at konsumenter krever mer informasjon om fiskens historie, har flere norske aktører de siste tre årene valgt å ta i bruk teknologien for å spore norsk fisk. Ved utforskning av oppgavens problemstilling, tar forskerne utgangspunkt i syv drivere for sporing: mattrygghet, lovgivning, bærekraft, markedsføring, industriell statistikk, strategisk integrering og kommersielle krav. Ved bruk av teori og empiri, ser forskerne på hvordan sporing og blockchain kan gi fordeler i forbindelse med disse driverne. Forskningens empiriske grunnlag kommer fra to intervjurunder med ledere og aktører innenfor den norske sjømatnæringen. Intervjurundene presenterer blant annet hvordan norske aktører utnytter teknologien i sine forsyningskjeder. Tidligere forskning på og anvendelse av blockchain i forsyningskjeder for sjømat blir samtidig kartlagt i et fokusert litteratursøk. Litteraturen på dette området er begrenset, men presenterer verdifull innsikt i teknologiens mulige fordeler. Forskerne identifiserer at blockchain har muligheter til å skape mer transparente forsyningskjeder for norsk fisk, og tilrettelegge for kontinuerlig sporing. Teknologien kan muliggjøre bedre samarbeid mellom ulike aktører i forsyningskjeden. Økte muligheter til å dele informasjon kan skape et høyere nivå av informasjonsintegrasjon. Blockchains egenskaper gir åpenhet knyttet til mattrygghet, reguleringer og bærekraftig produksjonspraksis. Ved at forringet fisk raskt kan oppdages og trekkes tilbake, vil produksjonskvaliteten kunne opprettholdes. En transparent forsyningskjede kan forsikre forbrukerne om at fisken er trygg. Ved bruk av sensorteknologi, kan det samles inn sanntidsdata i forbindelse med oppdrett og fiskeri. Videre kan produksjonsaktiviteter effektiviseres ved utnyttelse av informasjon tilgjengelig på blockchainen. Et ytterligere funn er blockchain sin mulighet til å profilere og markedsføre gunstige egenskaper hos norsk fisk. Funnene antyder at denne fordelen er svært verdifull for norsk sjømatnæring, og gir økt konkurransefortrinn.
dc.description.abstractThis thesis aims to explore how blockchain can provide traceability benefits in Norwegian fish supply chains. Blockchain has emerged as a new approach to facilitate end-to-end traceability, and Norwegian fish producers have already started incorporating blockchain into their supply chain activities. To investigate the benefits of blockchain in tracking Norwegian fish, the authors utilize seven drivers for traceability: food safety, legislation, sustainability, marketing, industrial statistics, strategic integration, and commercial requirements. In interviews with leaders, stakeholders within the Norwegian seafood industry, as well as aquaculture and fishing companies, the benefits of traceability and blockchain are examined. Since the implementation of blockchain in Norwegian fish supply chains is in an introductory phase, a focused literature search is conducted to gain further insights into the benefits of the technology. Our findings indicate that blockchain is a promising technology towards transparent Norwegian fish supply chains and can provide traceability benefits. The technology can enable efficient and better collaboration between companies in the supply chain. Improved information transparency, as well as increased opportunities to share information, can create a higher level of information integration. As blockchain has characteristics, such as decentralization, traceability, and immutability, it is expected to improve food safety, control of standards and certifications, and prove sustainable production. Improved recall efficiency can maintain the freshness and quality of the fish and a more transparent supply chain can assure consumers that the fish are safe for consumption. Furthermore, process inefficiencies can be identified by utilizing information available on the blockchain. The technology can also be combined with IoT technology to achieve better efficiency and traceability. Lastly, blockchain can promote favourable properties of Norwegian fish and be used as a tool to achieve competitive advantage.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleBlockchain i forsyningskjeder for norsk fisk - En kvalitativ studie av hvordan blockchain gir sporingsfordeler
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel