Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorBregaint, David
dc.contributor.authorTorstensen, Håkon Grimm
dc.date.accessioned2021-09-13T16:06:11Z
dc.date.available2021-09-13T16:06:11Z
dc.date.issued2020
dc.identifierno.ntnu:inspera:67960342:20970589
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2775658
dc.description.abstractKlimaendringene er en av vår tids største utfordringer, og det er også bakgrunnen for at historieforskning i større grad søker kunnskap om tidligere klimaendringer og hvordan det har påvirket mennesker og samfunn. Denne bacheloroppgaven viser hvordan gode klimaforhold kan ha ligget til grunn for det som ofte betraktes som Norges storhetstid i middelalderen, der vi hadde herredømme over Vesterhavsøyene både politisk, økonomisk og administrativt. Godt klima bidro til økt korn- og matproduksjon, som var avgjørende handelsvarer i bytte med tørrfisk og luksusvarer fra Vesterhavsøyene. Varene ble videre solgt på det Europeiske markedet, og bidro til økonomisk vekst. Men på samme måten som at godt klima og gode landbruksbetingelser skapte vekst, viser oppgaven at klimaforverringen i perioden fra 1315-1322 førte til det motsatte. Våtere og kaldere klima over lang tid førte til agrarkrise med påfølgende hungersnød. Dårlig ernæring og svekket immunforsvar gjorde befolkningen svært sårbar i møte med svartedauden som brøt ut i 1348 og -49. Dette viser at klimaforverringen kan ha vært en viktig årsak til at svartedauden rammet Norge så hardt som den gjorde. Kombinasjonen av klimaforverring med påfølgende agrarkrise og deretter pestutbrudd førte til at Norge ble kraftig svekket økonomisk, politisk og administrativt. Norge mistet dermed gradvis innflytelsen over Vesterhavsøyene til andre makter, som Danmark, England og Skottland.
dc.description.abstractClimatic Change is one of the biggest challenges that is facing mankind in the twenty-first century. However, changes in the climate is something that has influenced humans throughout most of our history. This Bachelor shows how a warmer climate was may explain what is often referred to as Norway’s golden age in the middle ages, were the kingdom ruled over the North Sea Islands both politically, economically and administratively. The warmer climate resulted in an increase in grain- and food production that was a vital commodity when doing trade with the North Sea Islands, who normally got grain in return for stock fish and other exclusive goods. These goods were then sold on the European markets which at the time was an important to secure economic growth in Norway. Though the medieval warmth period ushered in good times in terms of agriculture and trade, the colder and wetter climate from for instance 1315- 1322 had an equally negative effect. The worsening of the climate would over time lead to an agricultural crises and famine. Bad nutrition and a weakened immune system resulted in a population more receptable to diseases and plague- like the black death that started spreading in Norway from 1348 and- 49. The colder and wetter climate may therefore have been an important reason as to why the black death struck Norway as hard as it did. The combination of the climate worsening, the agricultural crises and the plague, resulted in an economically, politically and administratively weakened Norway. The country would as a result of this gradually loose much of its influence over the North Sea Islands to other powers like Denmark, England and Scotland.
dc.language
dc.publisherNTNU
dc.titleKlimaforverring i Norge og Vesterhavsøyene fra 1270- tallet
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel