Har norsk jordbuk ein plass i eit klimanøytralt Noreg? - fokus på mjølk og raudt kjøt
Peer reviewed, Journal article
Accepted version
![Thumbnail](/ntnu-xmlui/bitstream/handle/11250/2736053/Fuglestad%2bog%2bAlm%25C3%25A5s%2b-%2bHar%2bnorsk%2bjordbruk%2bplass%2bi%2bet%2bkliman%25C3%25B8ytralt%2bNoreg.pdf.jpg?sequence=5&isAllowed=y)
View/ Open
Date
2020Metadata
Show full item recordCollections
Original version
10.18261/issn.1504-3053-2020-01-06Abstract
I Noreg vart det i 2018 sloppe ut 52,9 millionar tonn CO2-ekvivalentar, og av dette var jordbrukets utslepp på 4,5 millionar tonn, eller 8,5 prosent av dei samla norske utsleppa. Jordbruksorganisasjonane vart i juni 2019 samde med staten om å forplikta seg til å kutta 5 millionar tonn i CO2-ekvivalentar klimagassar fordelt over ti år fram til 2030. Samstundes er det eit offisielt mål å auka produksjon av mat i Noreg. For kjøt- og mjølkeprodusentane kan dette vera problematisk, då store delar av klimagassutsleppa er knytte til biologiske prosessar i husdyra. Korleis skal jordbruket nå begge desse måla? Ligg det fastlåste strukturar i næringsutviklinga og føringar i jordbrukspolitikken som hindrar jordbruket i å nå desse måla?