Konflikt og konsensus: En kvantitativ innholdsanalyse av pressens dekning av den norske militære deltagelsen i Libya 2011
Abstract
I denne oppgaven undersøkes det hvorvidt norske medier oppfylte sitt samfunnsmandat i forbindelse med den norske militære deltagelsen i Libya 2011.
Det norske militære bidraget til den internasjonale operasjonen i Libya var av et formidabelt omfang. Norge spilte en større rolle enn hva vi tradisjonelt har gjort i tidligere internasjonale operasjoner, noe som medfører et større moralsk ansvar for resultatene. Dette ansvaret må primært bæres av politikerne som avgjorde at norske F16-fly skulle bidra i Libya, og for at folket skal kunne holde politikerne ansvarlig for sine avgjørelser er det viktig at de har kunnskap om disse avgjørelsene og deres konsekvenser. Fra et demokratiteoretisk perspektiv blir det derfor viktig at mediene tilbyr folket en tilstrekkelig mengde korrekt informasjon om situasjonen. Samtidig har mediene et samfunnsansvar for å fungere som en offentlig sfære for debatt, og som en kritisk og uavhengig fjerde statsmakt.
For å finne svar på problemstillingen har jeg utført en kvantitativ innholdsanalyse av et utvalg bestående av artikler fra fire norske aviser i periodene før, under og etter det norske oppdraget. Resultatene viser at pressen i stor grad baserte sin dekning av saken på politiske eliter og konflikt mellom disse. Konsensus blant politiske eliter førte til lite kritisk debatt om situasjonen, og medienes omtale av den norske militære deltagelsen i Libya var av et svært lite omfang relativt til situasjonens alvorlighetsgrad. Jeg konkluderer med at pressen ikke utførte sitt samfunnsmandat på en tilfredsstillende måte i forbindelse med dekningen av den norske militære deltagelsen i Libya.