Yrkesaktiviteten blant foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne
Master thesis
View/ Open
Date
2013Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for sosialt arbeid [1409]
Abstract
Samfunnsvitenskapelig forskning om familier eller foreldre med funksjonshemmete har i tidligere forskning hatt et fokus som lå på mulige belastninger dette kunne føre med seg for foreldrene, både av psykiske og fysiske belastninger. Grunnforståelsen i forskningen startet ofte med et syn og en forståelse av familiene som sårbare. Videre har tidligere forskning vært preget av en individuell og medisinsk forståelse av funksjonshemming, hvor funksjonshemming blir betraktet som et resultat av en helsetilstand som er grunnen til individuelle begrensninger. Perspektiver som fokuserer på familiens omgivelser har i senere tider preget forskningsfeltet, med en grunnforståelse om viktigheten av å se på interaksjonen mellom individer og konteksten.
Masteroppgaven benytter data fra den longitudinelle studien ”Å vokse opp med funksjonshemming i dagens Norge”, som ble startet opp i 1998. Studien følger de samme familiene som har barn med nedsatt funksjonsevne gjennom hele oppveksten. Data blitt samlet inn ved fire tidspunkt tidligere: førskolealder, tidlig- og sen barneskole og ungdomsskole. Denne oppgaven er en del av femte og siste fase i 2012, hvor barna går i videregående skole. Videre består studien av kvalitative intervjuer med familier i Sør-Trøndelag, samt en nasjonal spørreundersøkelse. Prosjektets femte fase er finansiert av Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Hensikten med denne oppgaven er å undersøke yrkesaktiviteten blant foreldrene til barn med nedsatt funksjonsevne, sammenlignet med foreldre flest. Videre fokuseres det på foreldrenes opplevelser og erfaringer, samt hvilke faktorer som påvirker foreldrenes yrkesdeltakelse. Aktuelle faktorer som blir diskutert i oppgaven er i hvilken grad og hvordan alvorlighetsgraden av funksjonsnedsettelsen til barna påvirker yrkesaktiviteten, og hjelpeapparatets påvirkning. Arbeid har stor betydning for økonomiske levekår og regnes som den viktigste arena for inkludering og samfunnsdeltakelse. Målet om at foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne skal ha samme muligheter som andre til å leve et selvstendig og aktivt liv, og å kunne delta i arbeids- og samfunnsliv på linje med andre er et viktig samfunnsmål. Målet til denne oppgaven blir å se på hvordan hverdagen til foreldre med funksjonshemmete barn påvirkes av dette målet, og hvordan det virkeliggjøres.