Scandinavian Physician-Staffed Emergency Medical Services: Concept, Epidemiology and Documentation Development
Doctoral thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/264865Utgivelsesdato
2013Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Skandinavisk legebemannet pre-hospital tjeneste- konsept, epidemiologi og dokumentasjon. Denne PhD-avhandlingen omhandler legebemannet utrykningstjeneste i Skandinavia. De skandinaviske landene har lang tradisjon for å tilby spesialisert legebemannet utrykningstjeneste som et supplement til de ordinære akuttmedisinske tjenestene utenfor sykehuset. I Skandinavia med utfordrende geografi og spredte befolkningsmønster skal denne høyspesialiserte tjenesten tilby avansert akuttmedisinsk nødhjelp til pasienter som ellers bare kunne blitt tilbudt på sykehuset. Legebemannede utrykningstjenester er ressurskrevende, og er oftest dyrere enn paramedic-, eller sykepleierbaserte prehospitale akuttmedisinske tjenester.
Vårt utgangspunkt er at lite er kjent om hvorvidt tjenesten møter sin forventning om å identifisere og behandle de alvorligst syke og skadde pasientene. Kunnskapen om forekomst av akuttmedisinske tilstander utenfor sykehus er liten, og hvilken behandling disse pasienten reelt får, er lite beskrevet.
Vårt mål med dette arbeidet var å gjennomføre en bred epidemiologisk kartlegging av de skandinaviske legebemannede utrykningstjenestene. Med bakgrunn i denne kartleggingen ønsket vi ved hjelp av et ekspertpanel å utvikle en mal for felles dokumentasjon i skandinavia.
Delarbeid 1 er en retrospektiv kartlegging av alle skandinaviske legebemannede utrykningstjeneste. Formålet var å studere om de skandinaviske tjenestene var sammenliknbare med basis i systemfaktorer, oppdragstyper og pasientpopulasjon. Arbeidet konkluderer med at de skandinaviske tjenestene er sammenliknbare og at det videre arbeidet med felles dokumentasjonsmal var berettiget.
Delarbeid 2 er en populasjons-basert prospektiv observasjonsstudie der all aktivitet hos et representativt utvalg av skandinavisk legebemannet utrykningstjeneste. Formålet var å frembringe en detaljert profil over operativ aktivitet, pasienter og diagnoser, fysiologisk profil og hvilken behandling som ble gitt. Vi fant at pasienter i alle aldersgrupper ivaretas av tjenesten og at indremedisinske problemstillinger er vanligst. Videre påviste vi store ulikheter i oppdragsforekomst på tvers av landegrensene, med også innenfor tjenester i samme land. Studiens funn gjorde oss i stand til å sette et estimat på forekomsten av akutt kritisk sykdom og skade utenfor sykehus.
Delarbeid 3 beskriver utviklingen av en felles mal for dokumentasjon i legebemannede utrykningstjenester. Vi samlet en gruppe eksperter på prehospital akuttmedisin og gjennomførte en modifisert nominell gruppeteknikk med formål å utvikle dokumentasjonsmalen. Resultatet var et sett med datavariabler som ekspertpanelet anbefaler integrert i daglig oppdragsdokumentasjon.
Delarbeid 4 er en beskrivelse av nominell gruppeteknikk som verktøy for utvikling av dokumentasjonsmaler i akuttmedisinsk virksomhet. Arbeidet beskriver utviklingen av tre dokumentasjonsmaler; for in-hospital traumeregistrering, for avansert luftveishåndtering utenfor sykehus, og for legebemannet utrykningstjeneste. Fordeler og utfordringer med teknikken blir diskutert og behov for vitenskapelig testing av dokumentasjonsmalene blir omtalt.
Avhandlingen konkluderer med å besvare forskningsspørsmålene, og slår fast at skandinavisk legebemannet utrykningstjeneste i hovedtrekk møter alvorlig syke eller skadde pasienter, men at forskjeller mellom land og tjenester er åpenbare. Den utarbeidede dokumentasjonsmalen bør implementeres og vil kunne gjøre multisenter baserte studier på fagfeltet enklere.