• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)
  • Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)
  • Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Preeclampsia, preterm birth and maternal cardiovascular risk factors

Magnussen, Elisabeth Balstad
Doctoral thesis
View/Open
549670_FULLTEXT01.pdf (Locked)
URI
http://hdl.handle.net/11250/264504
Date
2012
Metadata
Show full item record
Collections
  • Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie [2607]
Abstract
Bidrar ugunstige hjertekar-faktorer før svangerskapet til utviklingen av svangerskapskomplikasjoner som svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel samt senere utvikling av hjertekarsykdom?

Bakgrunn: Hjertekarsykdom er den viktigste dødsårsaken hos kvinner. Årsakene til hjertekarsykdom er sammensatte, men de siste tiårene har det blitt kjent at kvinner som har hatt svangerskap komplisert med svangerskapsforgiftning, veksthemmet foster, sene spontanaborter, morkakeløsning og for tidlig fødsel, har økt risiko for hjertekarsykdom senere i livet. Det er uklart om det er forhold ved svangerskapet som gir økt risiko for hjertekarsykdom eller om det er mors genetikk kombinert med ugunstige miljøfaktorer som kosthold og overvekt som gir økt risiko for både svangerskapskomplikasjoner og hjertekarsykdom senere i livet.

Vi har brukt data fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT 1 og HUNT 2) og Medisinsk fødselsregister til å undersøke sammenhenger mellom hjertekar-faktorer som høyt blodtrykk, ugunstige lipider og kroppsmasseindeks på ulike svangerskapsutfall (svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel).

Artikkel 1: Vi har undersøkt om kvinner som utviklet svangerskapsforgiftning hadde ugunstige hjertekar-faktorer allerede før de ble gravide. Totalt ble 3494 kvinner fra HUNT 2 identifisert, hvorav 133 (3.8 %) utviklet svangerskapsforgiftning gjennomsnittlig 4 år senere. Vi fant at kvinner som utviklet svangerskapsforgiftning, hadde en mer ugunstig lipidprofil, høyere blodtrykk og kroppsmasseindeks sammenliknet med kvinner som hadde et normalt svangerskap (etter justering for røykevaner, utdannelse, sosioøkonomiske faktorer, paritet, alder og tidligere svangerskap). Dette viser at ugunstig hjertekar-faktorer før konsepsjonen er av betydning for utvikling av svangerskapsforgiftning.

Artikkel 2: Totalt ble det i denne studien registrert 15065 kvinner som hadde hatt et eller flere svangerskap fra 1967 til inklusjon i HUNT 2. I gjennomsnitt 17 år etter siste svangerskap hadde kvinner med tidligere svangerskapsforgiftning høyere kroppsmasseindeks, blodtrykk, samt en mer ugunstig lipidprofil sammenliknet med kvinner som ikke hadde hatt slike komplikasjoner. Risikoen for diabetes var høyere hos kvinner som hadde hatt ett eller flere svangerskap med svangerskapsforgiftning sammenlignet med de uten. Spesielt hadde kvinner med repeterte hypertensive svangerskap en mer ugunstig hjertekar-profil enn kvinner som bare hadde hatt ett slikt svangerskap.

Artikkel 3: Studien inkluderte 3225 kvinner som hadde deltatt både i HUNT 1 og HUNT 2. Av disse hadde 261 kvinner hatt et svangerskap med enten svangerskapsforgiftning eller svangerskapshypertensjon. Vi studerte hjertekar-faktorer før og etter svangerskapet og fant at hjertekar-faktorer før svangerskapet er viktigere for utviklingen av senere hjertekar-risiko enn selve bidraget fra det hypertensive svangerskapet. Resultatene indikerer at hypertensive tilstander i svangerskapet og utvikling av senere hjertekarsykdom deler felles risikofaktorer som fedme, lipidforstyrrelser og høyt blodtrykk.

Artikkel 4: Studien viste at høyt blodtrykk og ugunstig lipidprofil før svangerskapet samvarierer med preterm fødsel og kortere svangerskapsvarighet når førgravide hjertekar-faktorer ble studert hos 3506 kvinner med totalt 4990 svangerskap. Imidlertid ble blodtrykksassosiasjonene vesentlig svekket etter justering for hypertensive tilstander i svangerskapet, noe som kan tyde på at denne sammenhengen er mediert via disse tilstandene. Vi tror at assosiasjonene mellom preterm fødsel og senere utvikling av hjertekarsykdom kan skyldes felles risikofaktorer som lipid-forstyrrelser, glukoseintoleranse og høyt blodtrykk.
Publisher
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Det medisinske fakultet, Institutt for samfunnsmedisin
Series
Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2012:170
Dissertations at the Faculty of Medicine, 0805-7680; 557

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit