Om mat og menn
Journal article, Peer reviewed
Published version

View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
Original version
Tidsskrift for kjønnsforskning. 2019, 43 (4), 288-305. https://doi.org/10.18261/issn.1891-1781-2019-04-04Abstract
Artikkelen undersøker hvordan menn og menns matpraksiser og preferanser presenteres i norske kokebøker for mennsom er utgitt etter 2. verdenskrig. Mitt utgangspunkt er at disse ikke bare inneholder oppskrifter på matretter. De kanlike gjerne leses som oppskrifter på menn. Framstillingen av den gastronomiske mannen i disse bøkene har endretseg dramatisk siden den første dukket opp i 1945. Jeg har karakterisert de ulike kokebokmennene i kronologisk ordensom den mistilpassede, den myke, den mandige og den mangesidige. Argumentene for at menn skal inn på kjøkkenethar utviklet seg over tid, og kan enkelt sagt sies å ha gått fra nødvendighet, via forpliktelse til lyst. Mannfolkkokebø-kene framstiller gjennomgående menn som forskjellige frakvinner. De tidlige bøkene opererte med et skille mellommenn og kvinner som både dreide seg om kompetanse og smak. Etter hvert er dette skillet blitt visket mer og mer ut,og det har vokst fram et rikere mannsbilde, hvor mannen settes i relasjon til familien, kvinnen, barna og kompiser.Matlagingsferdigheter har endret seg fra å være primitiv nødhjelp til å bli statusgivende, maskulin kompetanse.