Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorKvaal, Stig
dc.date.accessioned2020-02-27T13:38:30Z
dc.date.available2020-02-27T13:38:30Z
dc.date.created2019-12-16T13:09:44Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationTidsskrift for kjønnsforskning. 2019, 43 (4), 288-305.nb_NO
dc.identifier.issn0809-6341
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2644218
dc.description.abstractArtikkelen undersøker hvordan menn og menns matpraksiser og preferanser presenteres i norske kokebøker for mennsom er utgitt etter 2. verdenskrig. Mitt utgangspunkt er at disse ikke bare inneholder oppskrifter på matretter. De kanlike gjerne leses som oppskrifter på menn. Framstillingen av den gastronomiske mannen i disse bøkene har endretseg dramatisk siden den første dukket opp i 1945. Jeg har karakterisert de ulike kokebokmennene i kronologisk ordensom den mistilpassede, den myke, den mandige og den mangesidige. Argumentene for at menn skal inn på kjøkkenethar utviklet seg over tid, og kan enkelt sagt sies å ha gått fra nødvendighet, via forpliktelse til lyst. Mannfolkkokebø-kene framstiller gjennomgående menn som forskjellige frakvinner. De tidlige bøkene opererte med et skille mellommenn og kvinner som både dreide seg om kompetanse og smak. Etter hvert er dette skillet blitt visket mer og mer ut,og det har vokst fram et rikere mannsbilde, hvor mannen settes i relasjon til familien, kvinnen, barna og kompiser.Matlagingsferdigheter har endret seg fra å være primitiv nødhjelp til å bli statusgivende, maskulin kompetanse.nb_NO
dc.language.isomisnb_NO
dc.publisherUniversitetsforlagetnb_NO
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.titleOm mat og mennnb_NO
dc.typeJournal articlenb_NO
dc.typePeer reviewednb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.source.pagenumber288-305nb_NO
dc.source.volume43nb_NO
dc.source.journalTidsskrift for kjønnsforskningnb_NO
dc.source.issue4nb_NO
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.18261/issn.1891-1781-2019-04-04
dc.identifier.cristin1761182
dc.description.localcodeCopyright © 2019 Author(s). This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons CC-BY-NC 4.0License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/)nb_NO
cristin.unitcode194,62,40,0
cristin.unitnameInstitutt for tverrfaglige kulturstudier
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal
cristin.qualitycode1


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal