dc.contributor.advisor | Eikevik, Trygve Magne | |
dc.contributor.advisor | Tolstorebrov, Ignat | |
dc.contributor.advisor | Bhattacharya, Anandaroop | |
dc.contributor.advisor | Das, Prasanta Kumar | |
dc.contributor.advisor | Widell, Kristina Norne | |
dc.contributor.author | Espedalen, Benjamin Hammer | |
dc.date.accessioned | 2019-10-12T14:01:17Z | |
dc.date.available | 2019-10-12T14:01:17Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2621755 | |
dc.description.abstract | Verdens befolkning er i stadig økning hvor flere og flere mennesker tar seg ut av fattigdom
hver eneste dag, som et resultat følger det at behovet for nok næringsrik mat øker. India er et land
der både innbyggertallet og levestandarden opplever rask vekst, allikevel er store deler av landers
befolkning svært fattige og underernærte. Ettersom India er en av de største produsentene av frukt
og grønnsaker i verden, er dette en sektor med muligheter for en sterk industri gjeldende både
nasjonalt og internasjonalt. På tross av dette er det massive tap av disse produktene før de i det hele
tatt når frem til forbrukeren, noe som i stor grad skyldes dårlig utnyttelse av kuldekjeder i landet. En
av de mest påvikningskraftige implementasjonene tilgjengelig for å øke verdi og effektivitet i slike
kuldekjeder er designerte nedkjølingssystemer som fjerner overskuddsvarme fra høstede produkter,
og et slikt system er fokusområdet for arbeidet i denne oppgaven.
Et litteraturstudie er gjort innen fagfeltet rundt kuldekjeder og nedkjølingssystemer. Dokumentasjon
av standarden for kjøling i India er utført, hortikulturelle produkter av spesifikk relevanse er
undersøkt, innsikt i typiske kuldekjeder for innlands og eksportformål er presentert, og kvantifiserbar
informasjon fra oppholdet i India er presentert via svar gitt i en forbrukerunderskelse. Den
nåværende standarden rundt kuldekjeder, kjøling og spesifikk nedkjøling i India blir dokumentert
til å ha store mangler både i kapasitet og effektivitet, men de samme områdene er også dokumentert
til å være i tydelig vekst med store potensialer for videre utvikling. Denne bakgrunnen brukes til å
etablere et potensielt fordelaktig nedkjølingssystem i dette scenariet, et system som baserer seg på
fornybar energy og som er transportabelt, til bruk for nedkjøling av epler, druer og mango i India.
Et fysisk design av dette nedkjølingssystemet presenteres, og en videre logistisk implementasjon
av systemet blir konstruert. Relevant teori brukes til å lage en omfattende simuleringsmodel
med programvaren EES for det komplette nedkjølingssystemet. Modellen simulerer luftstrømning
og korresponderende viktige faktorer i forhold til geometrien, kjølelaster og det påfølgende kjølesystemet,
transiente hensyn i forhold til produktene som nedkjøles, samt det fornybare energiforsyningssystemet.
Resultatene fra denne modellen brukes til å bestemme et optimalisert system, et
system som implementeres for nedkjøling av epler, druer og mango i de respektive klimatiske
forholdene nær Dehradun, Mumbai og Kolkata.
Det optimaliserte designet, antagelsene gjort og betingelsene som er gjeldende gir et nedkjølingssystem
med en 4 kW kompressor som bruker R600a som kjølemedium, og en 1 kW vifte som
sørger for luftgjennomstrømning i geometrien. Energiforsyningssystemet består av et sammenleggbart
solbasert PV-panel på 47.3 m2, og et batteri med en størrelse på 7.5 kWh. Systemet will under
designforholdene ha en 10 timers daglig operasjonstid under de respektive klimatiske forholdene.
For disse betingelsene vil systemet nedkjøle 2880 kg epler fra 36.4 °C til 3 °C, 2560 kg druer fra 38
°C til 3 °C, og 3648 kg mango fra 39.7 °C til 12 °C i løpet av en dag. Nedkjølingen vil bli gjort i tre
partier for epler og mango, og i fire partier for druer. For epler, druer og mango vil den respektive
nedkjølingstiden være 173, 110 og 175 minutter, og den respektive COPen til kjølesystemet ved
disse dimensjonerende forholdene er 3.81, 3.857 og 4.042. Det komplette nedkjølingssystemet undersøkes
i forhold til det Indiske scenariet, og det konkluderes med at systemet har flerer potensielle
fordeler her. | |
dc.description.abstract | The worlds population is steadily rising and more people are making their way out of poverty
each day, as a result the demand for enough nutrient rich food is ever increasing. India is a country
where the both the population and the state of development is in rapid growth, vast parts of its
population is however still poor and undernourished. As India is one of the largest producer of
fruits and vegetables in the world, this sector has the possibility of being a thriving industry both
domestically and internationally. There are however immense postharvest losses before the product
can even reach the consumer, which is largely attributed to the improper use of cold chains in the
country. One of the most beneficial implementations available for value addition and efficiency
increase of such cold chains is the use of designated cooling systems for removal of field heat, and
such a system is the focus of the work done in this thesis.
A literature review is done on the topic of cold chains and cooling systems. Documentation of
the state of refrigeration in India is done, horticultural products of special relevance is investigated,
insight is presented into the typical cold chains for domestic and export applications of these products,
and quantified information from the stay in India is presented through survey responses given
by Indian natives. The state of cold chains, refrigeration and cooling in India is found to be vastly
lacking in both capacity and efficiency, however it is also found to be in a state of growth where
it shows great potential for further development. This foundation is used to establish a potential
beneficial cooling system for the scenario, which is a renewable and portable cooling system for
use on apples, grapes and mangoes in India.
A physical design of the cooling system is presented, and a further logistical implementation
of this system in India is constructed. Related theory is used to make a comprehensive simulation
model in the software program EES for the complete cooling system. The model simulates airflow
and corresponding factors of importance through the geometry, refrigeration loads and the corresponding
refrigeration system, transient considerations related to the cooled products, and the renewable
energy supply to the system. Results from the model is used to reach an optimized system
configuration, which is implemented for cooling of apples, grapes and mangoes in the respective
climatic regions of Dehradun, Mumbai and Kolkata.
The optimized design, assumptions and conditions gives a cooling system with a 4 kW compressor
that uses R600a as a refrigerant, and a 1 kW fan that provides airflow through the geometry.
The energy supply consist of a a foldable solar PV-panel of 47.3 m2, and a battery with a size of 7.5
kWh. The system will at design conditions have a 10 hour daily operational time in the respective
climatic regions. For these conditions, the system will cool a total of 2880 kg of apples from 36.4
°C to 3 °C, 2560 kg of grapes from 38 °C to 3 °C, and 3648 kg of mangoes from 39.7 °C to 12
°C during one day. The cooling will be done in three batches for apples and mangoes, and in four
batches for grapes. For apples, grapes and mangoes the respective cooling time is 173, 110 and
175 minutes, and the respective COP of the refrigeration system at these dimensioning conditions
is 3.81, 3.857 and 4.042. The complete cooling system is investigated in relation to the Indian
scenario, and it is concluded that the system has several potential benefits here. | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | NTNU | |
dc.title | Conceptual study of a portable cooling system based on renewable energy for use on fruits and vegetables | |
dc.type | Master thesis | |