Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorOust, Are
dc.contributor.authorSkomedal, Jon Melvin Holmboe, Ole Rye Sæten, Mathias Manshaus Rolfsen, Raag August Sandal
dc.date.accessioned2019-06-17T14:01:12Z
dc.date.available2019-06-17T14:01:12Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2601115
dc.description.abstractI denne semesteroppgaven utfører vi en verdivurdering av lakseoppdrettsselskapet Grieg Seafood ASA, gjennom å benytte en kontantstrømanalyse av selskapets frie kontantstrømmer og multiplikatoranalyse. Vi har også vurdert ulike senarioer gjennom en sensitivitetsanalyse for å se hvordan prisen på aksjen varierer dersom vi endrer ulike variabler. Vi startet oppgaven med å se på konsernet til Grieg Seafood og hvordan de driver sin virksomhet. Deretter så vi på laksemarkedet og på utviklingen som kan forventes i fremtiden. Videre benyttet vi en strategisk analyse i form av PESTEL, VRIO og SWOT for å undersøke interne og eksterne faktorer som påvirker selskapets virksomhet. Etter dette benyttet vi Grieg Seafood sine regnskapstall for å beregne ulike nøkkeltall som forklarer selskapets lønnsomhet, finansiering og soliditet, likviditet og en bransjesammenligning hvor vi sammenlignet Grieg Seafood sine nøkkeltall med de andre store aktørene i markedet. I den finansielle analysen benyttet vi CAPM til å beregne avkastningskravet på egenkapitalen for så å benytte WACC til å beregne avkastningskravet på totalkapitalen. I kontantstrømanalysen forsøkte vi å konstruere et fremtidsregnskap, hvor vi tok hensyn til ulike faktorer som kunne påvirke Grieg Seafood i fremtiden. Dette inkluderte lakseprisen, slaktevolum, etterspørsel, fremtidige investeringer, osv. Videre i den finansielle analysen utførte vi en multippelanalyse hvor vi forsøkte å estimere selskapets verdi gjennom ulike multipler vi mente var relevante for selskapet og næringen den inngår i. Vi brukte P/E, EV/kg, EBIT/kg og EV/EBITDA og benyttet bransjegjennomsnittet for disse for å finne verdien til Grieg Seafood. Vi gjennomførte også en sensitivitetsanalyse for å forsøke å se hvordan selskapets verdi ville bli påvirket av en endring i lakseprisen, totalkapitalens avkastningskrav og vekstraten til selskapet i fremtiden. Gjennom et vektet gjennomsnitt av prisen vi fikk gjennom kontantstrømanalysen og multippelanalysen kom vi frem til en estimert aksjepris på Grieg Seafood som lå på 122,97 NOK. Vi valgte å vekte kontantstrømanalysen 20% og multippelanalysen 60%. I konklusjonen fant vi dermed ut at selskapets aksjer var underpriset, i forhold til den faktiske aksjeprisen per. 01.04.19 som lå på 104,08 NOK. Vi valgte å vektlegge multiplikatoranalysen en større andel ettersom det er mye spekulasjonsfaktorer i kontantstrømanalysen da man forsøker å predikere fremtiden.
dc.description.abstractIn this semester thesis we have estimated the market value of the salmon farming company Grieg Seafood ASA, through a free cash flow analysis and a multiple analysis. We also performed a sensitivity analysis to see how the stock price would respond to certain variables. We started the thesis by looking at Grieg Seafood Group and how they ran their business. Thereafter we looked at the salmon market and the possibilities of development in the future. Furthermore, we performed a strategic analysis through PESTEL, VRIO and SWOT to investigate internal and external factors that could affect the company’s business. After this we used Grieg Seafood’s financial statements to calculate a variety of different key figures such as profitability, financing and solidity, liquidity and an industry comparison where we compared Grieg Seafood’s key figures with the other big companies in the market. In the financial analysis we used the CAPM to calculate the required rate of return on the equity. Then we used the WACC to calculate the required rate of return on the total capital. In the cash flow analysis, we tried to construct a future financial statement, where we adjusted for a range of different factors that may affect Grieg Seafood’s business in the future. This includes the salmon price, the amount harvested, future investments and so on. Then we conducted a multiple analysis where we tried to estimate the value of the company through a set of different multiples that we found relevant to the company and the industry it operates within. We used P/E, EV/kg, EBIT/kg and EV/EBITDA and used the industry average for these to find the value of Grieg Seafood’s stock. We did a sensitivity analysis to see how the company’s value would be affected by a change in the salmon price, the required return on the total capital and the company’s growth rate in the future. We did this to be able to discuss different scenarios that would affect the company’s value. Through a weighted average of the price we got from the cash flow analysis and the multiple analysis we arrived at an estimated stock price for Grieg Seafood of NOK 122,97. We chose to give the cash flow analysis a weight of 40% and the multiple analysis a weight of 60%. In the conclusion we found that the company’s stock was underpriced, compared to the actual stock price, as of 01.04.2019. The reason that we chose to weigh the multiple analysis slightly more than the cash flow analysis is because there are a lot of speculations included in a cash flow analysis as it tries to predict the future.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleVerdsettelse av Grieg Seafood ASA
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel