Konflikt for konstruktivt samarbeid: En kollektiv casestudie av konflikthåndtering i tilfredse team
Master thesis

View/ Open
Date
2018Metadata
Show full item recordCollections
- NTNU Handelshøyskolen [1802]
Abstract
Denne studien har til hensikt å avdekke hvordan involveringsstrategier blir benyttet av ledere med tilfredse team. Målet med studien er å bidra til en bevisstgjøring rundt konflikthåndtering og hvordan konfliktnivået blir forsøkt holdt på et konstruktivt nivå. Basert på dette blir følgende problemstilling undersøkt:
«Hvordan benytter ledere av tilfredse team involveringsstrategier for å holde konflikt på et konstruktivt nivå?»
For å belyse relevante fenomen anvendes teorier knyttet til ulike konflikttyper, mekling, og prosessuelle involveringsstrategier. Studien er gjennomført som en kollektiv casestudie med 11 individuelle caser. Informantene er plukket ut etter en kombinert utvalgsstrategi med problemsstillingens avgrensning som utgangspunkt for utvelging. Datainnsamling ble gjort ved bruk av halvstrukturerte dybdeintervjuer ved informantenes egne lokaler. Det ble videre benyttet en abduktiv forskningsmetode med utgangspunkt i studiens utforskende problemstilling. Noen av de interessante funnene i oppgaven er knyttet til en-til-en samtaler, engasjement, medarbeiderallianse og humor.
En-til-en samtaler ser ut til å være et verktøy som er mye brukt blant ledere i studiens utvalg. Dette er kanskje også naturlig da det virker å være den beste måten for å løse affektive konflikter. På en annen side er det også viktig å ha fokus på å holde interaksjon mellom ansatte i gruppa på et høyt nivå for å ta vare på de konstruktive konfliktene. Videre er det identifisert en sammenheng mellom for høyt og for lavt engasjement i grupper. Dersom leder korrigerer personer som tar stor plass i gruppen kan dette øke det generelle engasjementnivået, da mer tilbaketrukne ansatte også føler de kan komme med innspill. I denne sammenhengen er det sett nærmere på blant annet leders bruk medarbeiderallianser og humor i forbindelse med workshop aktiviteter. Hvis disse brukes riktig kan de være med å opprettholde en god atmosfære i gruppen og føre til mer konstruktive diskusjoner. Det bør også nevnes at det ikke er nok å bare øke interaksjonen blant teamets medlemmer. I denne studien blir det derfor også identifisert foretrukne strategier for å håndtere konflikter utenfor gruppemøter og workshops.