Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEikevik, Trygve Magnenb_NO
dc.contributor.authorJohnsen, Arne Hogstadnb_NO
dc.date.accessioned2014-12-19T13:54:09Z
dc.date.available2014-12-19T13:54:09Z
dc.date.created2013-09-16nb_NO
dc.date.issued2013nb_NO
dc.identifier648674nb_NO
dc.identifierntnudaim:10062nb_NO
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/257534
dc.description.abstractDagligvarebutikker er store forbrukere av energi. NTNU, SINTEF Energi og Rema 1000 er tre av mange industrideltagere i CREATIV prosjektet, et prosjekt for å energieffektivisere og redusere klimagassutslipp fra industri. REMA 1000 Dragvoll er en av butikkene hvor energibruken undersøkes som en del av dette prosjektet. Tidligere masteroppgaver har analysert butikken og kommet frem til et estimat for potensiell energireduksjon ved korrekt styring av varmegjenvinningskretsen. Målet med denne oppgaven var å utføre målinger for å kvantifisere potensiell energireduksjon ved utbedring av styringen i varmegjenvinningskretsen samt vurdere andre energireduserende tiltak og deres potensial. Det skulle også forberedes en søknad om støtte for energireduserende tiltak i eksisterende bygg fra Enova.Først ble det gjennomført en litteraturstudie av forskjellige energisystemer i dagligvarebutikker. Videre ble energisystemene i REMA 1000 Dragvoll beskrevet.Energimålinger ble gjennomført av to systemer og resultatene ble analysert og sammenlignet med en tidligere utviklet energimodell. For å analysere potensiell innsparing ved korrekt styring ble det gjennomført målinger i ventilasjonsanlegget og varmegjenvinningskretsen. Et system koblet til sentral driftskontroll målte total energibruk i ventilasjonssystemet, belysning og totalt i butikken. Basert på disse målingene og sammenligninger med tidligere resultater ble det estimert en potensiell årlig energireduksjon på 4.9 % av byggets totale energibruk, 25 479 kWh/år.Det ble utviklet et alternativt system med LED belysning, VAV ventilasjon og ny varmegjenvinningskrets. En modell ble utviklet for å beregne energibruk med det nye systemet. Beregningsresultatene viste en potensiell energireduksjon på ca. 110 000 kWh/år om alle forslagene gjennomføres. Dette tilsvarer en reduksjon på 20.98 % av byggets totale energibruk. Grunnlaget for en søknad til ENOVA ble gjennomført, med kostnadsestimat og potensiell innsparing for de foreslåtte forandringene. Kostnaden ble estimert ved hjelp av budsjettpriser fra leverandører hvor dette var mulig og gjennomsnittlig listepris for andre komponenter. Årlig innsparing ble beregnet med gjennomsnittlig kostnad per kWh de siste 5 årene. Kostnaden for å gjennomføre forandringene ble estimert til 217 250 NOK og gir en innsparing på 50 204 NOK/år. Det anbefales å gjennomføre de foreslåtte forandringene i butikken for å senke energibehovet betraktelig. I tillegg bør det installeres dører og luker på det frittstående utstyret. Etter at forandringene er gjennomført bør det gjennomføres nye målinger for å undersøke faktisk reduksjon. Målingene vil kunne avsløre andre ineffektiviteter og energireduserende tiltak.nb_NO
dc.languagenobnb_NO
dc.publisherInstitutt for energi- og prosessteknikknb_NO
dc.titleOptimal drift av energisystem i et supermarkednb_NO
dc.title.alternativeOptimal operation of energy system in a supermarketnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.source.pagenumber98nb_NO
dc.contributor.departmentNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk, Institutt for elkraftteknikknb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel