Kommunikasjon i implementeringsprosesser av ny informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) : en kvalitativ studie av ansattes opplevelser i en endringsprosess
Master thesis
View/ Open
Date
2018Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for psykologi [3205]
Abstract
På 1990-tallet fikk læringsplattformene for alvor fotfeste i høyere utdanning rundt om i verden. Med teknologiske innovasjoner under stadig utvikling har universiteter og høyskoler verden rundt mange valgmuligheter, der dagens løsning kan være utdatert i morgen. Følgelig vil endringsprosessene melde seg.
Studien tar utgangspunkt i endringsprosessen som fulgte av at det ble besluttet å bytte læringsplattform på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Her undersøkes det hvordan ansatte opplever innføringen av en ny læringsplattform, der kommunikasjonens betydning for denne endringsprosessen særlig belyses. Dette ble gjort med en abduktiv tilnærming. Datamaterialet fra 6 kvalitative intervjuer med vitenskapelig ansatte ble analysert gjennom en tematisk analyse, som videre ble diskutert i lys av relevant teori. Dette resulterte i en foreslått modell, som skal forklare ansattes holdninger i implementeringsprosessen som et resultat av deres sensitivitetsvurdering av kommunikasjon og tilgjengelig informasjon.
Studien indikerer at kommunikasjonen er av vesentlig betydning for ansattes holdninger i endringsprosessen, der særlig sensitiv kommunikasjon vektlegges som sentralt. Studien konkluderer med at med organisasjoner bør prioritere å gjøre seg kjent med mangfoldet av individer og sosiale kontekster som befinner seg i slike store organisasjoner før endring igangsettes. Og videre, at sensitiv kommunikasjon og en innsikt i dette mangfoldet trolig ikke er mulig uten at det åpnes opp for to-veis kommunikasjon mellom organisasjonens ledere og ansatte både forut for og under endringsprosessen.