Å lære litt nytt- hver dag: en casestudie av pakkeriavdelingen ved Tine Sentrallager Heimdal
Master thesis

View/ Open
Date
2017Metadata
Show full item recordCollections
- NTNU Handelshøyskolen [1802]
Abstract
Mange bedrifter bruker et langsiktig læringsperspektiv i sitt læringsarbeid, og planlegger og organiserer læringssituasjoner 5 til 10 år frem i tid. Med en usikker fremtid og stadige endringer i omgivelsene, vil denne oppgaven rette blikket i en litt annen retning. Her skal fokuset være på uplanlagt læring som skjer i hverdagen. Formålet med denne masteroppgaven er å finne ut mer om hverdagslæring slik det foregår i praksis. For å finne ut mer om dette, ble pakkeriet ved Tine Sentrallager Heimdal brukt som casebedrift. For å komme nærmere innpå hverdagslæringen i pakkeriet formulerte jeg denne beskrivende problemstillingen:
Hvordan foregår hverdagslæring i pakkeriavdelingen på Tine Sentrallager Heimdal?
Problemstillingen besvares ved å bruke tre forskningsspørsmål, som har fokus på læringsarenaer, typisk praksis og hindringer for læring. For å samle inn data ble kvalitativ metode og metodetriangulering anvendt. Til sammen ble det gjennomført 22 dybdeintervjuer, 4 uker med observasjon, flere spontanintervju og dokumentstudier.
Funnene som har komt frem gjennom arbeidet med denne oppgaven antyder at samarbeid er viktig i pakkeriet, og at de ansatte har høy kompetanse og mye erfaring. Gjennom deres kompetanse og tette samarbeid, ser det ut til å oppstå hverdagslæring i uplanlagte og uformelle situasjoner. Hindringer løses ofte raskt og uten for mye refleksjon, og ofte handler de ansatte først og vurdere konsekvensene etterpå.
Det ser ut til at det finnes flere læringsarenaer og læringshull i pakkeriet. De har blitt analysert og fremstilt i en liste. Videre ble det også laget en liste over den typiske praksisen i pakkeriet. Blant annet ser det ut til at den typiske praksisen for hverdagslæring i pakkeriet er basert på stadig utvikling og utprøving av ideer.