Show simple item record

dc.contributor.advisorSvendsen, Kristin V Hirsch
dc.contributor.advisorJohannessen, Lene N
dc.contributor.authorStølen, Ingrid
dc.contributor.authorFinstad, Anne
dc.date.accessioned2017-12-11T15:01:40Z
dc.date.available2017-12-11T15:01:40Z
dc.date.created2017-06-09
dc.date.issued2017
dc.identifierntnudaim:16586
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2470456
dc.description.abstractFormålet med denne masteroppgaven var å kartlegge eksponeringen av bioaerosoler ved prosesseringsanlegg for laks, hvor eksponering av gramnegative bakterier i luft er en faktor som også blir vurdert. Tidligere forskning av biologisk eksponering innen fiskeforedling ble gått igjennom og en rekke studier viser økt forekomst av luftveissymptomer i sjømatindustrien. Dette er videre benyttet til å vurdere mulige helseeffekter av eksponeringen som er kartlagt i denne oppgaven. Kartlegging av bioaerosoler ble gjennomført ved to slakteri- og foredlingsanlegg for laks. Her ble det målt massekonsentrasjon av partikler (mg/m3), antall fine- og ultrafine partikler (0.02 1 µm) og antall partikler i størrelsesfraksjonene 0.3, 1.0 og 5.0 µm med direktevisende instrumenter. Gramnegative bakterier ble målt med en luftprøvetaker med dyrkningsmediet Brilliance E.coli / Coliform Selective og satt til inkubasjon ved 37 oC i 22 - 24 timer. Gramnegative bakterier i luft ble brukt som indikator for endotoksineksponering. Det ble funnet høyest eksponering ved arbeidsoperasjonen bløgging, utenom for partikler i størrelsesfraksjonen 0.02 1 µm som hadde høyest eksponering ved pakking etter vakuumering og etter porsjonskutter. Lokalitet 2 hadde generelt høyest eksponering, men lokalitet 1 hadde høyere eksponering ved behandling av filet, og antatt høyere eksponering for endotoksiner. Etter vurderingen av måleresultatene, ble bløgging risikovurdert. Dette målepunktet, sammen med etter porsjonskutter ved lokalitet 1 og fileteringsmaskinen ved lokalitet 2, var de målepunktene som ble vurdert til å ha høyest eksponeringspotensialet. Alle disse målepunktene ble vurdert til gult område i risikomatrisen, noe som innebærer at det bør gjennomføres tiltak. Generelt sett anbefales det å forbedre ventilasjonen ved anleggene og særlig med avtrekk ved maskinene som er identifisert som risikoområder. Ved bløgging anbefales automatisering og eventuelt avgrensning av området, og det anbefales at fileteringsmaskinen blir innkapslet for å skjerme arbeidere fra partikler som frigis ved filetering.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.subjectHelse, miljø og sikkerhet
dc.titleKartlegging av biologiske faktorer i foredlingsprosessen av laks. - Eksponering for bioaerosol og gramnegative bakterier i relasjon til mulige helseeffekter.
dc.typeMaster thesis


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record