dc.contributor.author | Skåre, Janneche Utne | |
dc.contributor.author | Amlund, Heidi | |
dc.contributor.author | Arukwe, Augustine | |
dc.contributor.author | Brantsæter, Anne Lise | |
dc.contributor.author | Eriksen, Gunnar Sundstøl | |
dc.contributor.author | Fæste, Christiane Kruse | |
dc.contributor.author | Knutsen, Helle Katrine | |
dc.contributor.author | Ruus, Anders | |
dc.contributor.author | Thomsen, Cathrine | |
dc.date.accessioned | 2017-11-13T07:42:32Z | |
dc.date.available | 2017-11-13T07:42:32Z | |
dc.date.created | 2017-11-12T13:55:30Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8259-029-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2465667 | |
dc.description.abstract | Sjøbunnen i ulike områder langs norskekysten kan være forurenset med polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) (”tjærestoffer”) på grunn av pågående eller tidligere industriell aktivitet, eller annen påvirkning. Flere PAH-forbindelser er kreftfremkallende og gentoksiske (mutagene). Skjell er organismer som lever på bunnen, filtrerer sjøvann og kan akkumulere forurensninger. Mattilsynet har kostholdsråd for skjell i havner og fjorder der det er funnet at skjellene er forurenset med PAH. Grunnlaget for kostholdsrådene er risikovurderinger utført av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).
Benzo[a]pyren (BaP) er en av de best undersøkte og mest potente kreftfremkallende PAHforbindelsene. BaP var inntil nylig regnet som en god indikator for alle kreftfremkallende PAH som kan forekomme i ulike næringsmidler. Mattilsynet har gitt kostholdsråd for konsum av skjell i områder med 5 nanogram BaP/g skjellmat (ng/g) eller mer. I EU har grenseverdien for omsetning av skjell til konsum vært 10 ng BaP/g skjellmat. Det europeiske mattrygghetsorganet (EFSA) konkluderte i 2008 med at summen av fire PAH-forbindelser (PAH4; benz[a]antracen, benzo[a]pyren, benzo[b]fluoranten og krysen) gir et bedre uttrykk for kreftfremkallende PAH-forbindelser enn BaP alene. Våren 2011 er foreslått grenseverdi i EU 30 ng PAH4/g skjellmat. I tillegg er grenseverdien for BaP foreslått satt ned fra 10 til 5 ng/g skjellmat.
VKM har tidligere utført risikovurderinger av PAH i skjell basert på indikatoren BaP. VKM ønsket derfor å undersøke om PAH4 også er et egnet mål for kreftfremkallende PAHforbindelser i norske skjell. Gjennomgang av analysedata for blåskjell høstet fra ulike steder langs norskekysten viser at den foreslåtte grenseverdien for PAH4 (30 ng/g skjellmat) gir noe mer beskyttelse for befolkningen enn den nasjonale tiltaksgrensen for kostholdsråd (5 ng BaP/g skjellmat) som er sammenfallende med EUs foreslåtte grenseverdi for BaP (5 ng BaP/g skjellmat), og klart mer beskyttende enn EUs gjeldende grenseverdi for BaP (10 ng BaP/g skjellmat). Vurdering av de tilgjengelige analyseresultater i blåskjell tyder ikke på at eksisterende kostholdsråd for skjellkonsum langs norskekysten trenger å endres som følge av EUs foreslåtte grenseverdi for PAH4 i skjell på 30 ng/g. | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) | |
dc.relation.ispartof | VKM Report | |
dc.relation.ispartofseries | VKM Report | |
dc.relation.uri | https://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/konsekvenserfornorskekostholdsradavnyegrenseverdierieufortjarestofferpahiskjell.4.59777ce315d3abb2351c0083.html | |
dc.title | Forhold mellom BaP og PAH4 i skjell og konsekvenser for gjeldende kostholdsråd i Norge. Uttalelse fra Faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 12 | |
dc.source.issue | 2011:15 | |
dc.identifier.cristin | 1513247 | |
cristin.unitcode | 194,66,10,0 | |
cristin.unitname | Institutt for biologi | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |