Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorOrrestad, Audunnb_NO
dc.date.accessioned2014-12-19T12:26:56Z
dc.date.available2014-12-19T12:26:56Z
dc.date.created2011-07-06nb_NO
dc.date.issued2010nb_NO
dc.identifier429867nb_NO
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/241419
dc.description.abstractNorge hadde i 2009 en eksport av laks og regnbueørret på 708 641 tonn,hvorav alle fiskene må avlives på en human og kontrollert måte. Det er fortsatt i dag mange slakterier som har en helt manuell avliving, en monoton og slitsom arbeidsoppgave i tillegg til den psykiske påkjenningen det er aten faktisk dreper tusenvis av skapninger hver dag. Målet i denne oppgaven har vært å verifisere, teste og videreutvikle knivkonseptene fra prosjektoppgava med samme navn, samt optimalisere bløggepunkt og bygge egnet demonstrasjonsoppsett for knivutforming og innfesting. Til demonstrasjon av knivutformingen har studenten laget 7 knivblader som ble utformet, slipt, herdet og kvesst på universitetets verksteder i perleporten og bergbygget. Tilvirkingen av knivene ble gjort etter opplæring og med støtte av metallurg og knivmaker. Innfestingen ble testet og demonstrert i to deler, en for innfesting av knivbladet med lim og en for demonstrasjon av hurtig innfesting av kniven i bløggemaskina. Knivutformingene ble testet for kraftbehovet i forbindelse med stikk og for utblødningshastighet etter stikk. Knivbladet ble analysert mot brudd med bruk av dataene innhentet i kraftbehovtesten. Innfestingen av knivbladet ble testet for maks vektbelastning og senere brukt for å feste knivene i ut-blødningstesten. Hurtigkoblingen ble laget som demonstrasjonsoppsett og funksjonsmodell, men ikke testet i den aktuelle bløggemaskina da koblingenbygger 4 cm som må hentes inn ved endringer eller justeringer i maskina. Kraftbehovmålingene viste tydelige forskjeller mellom knivutformingene,men minst like tydelig forskjell mellom skarp og sløv kniv, der den sløvekniven har over doblet kraftbehov. Utblø-dningshastigheten til de forskjellige knivene ble målt, der også med det noe overraskende resultatet at antallet gjellebuer som ble overskjært hadde liten innvirkning på hvor raskutblødning fisken har. Forhåpentligvis vil funnene og anbefalingene gitt i denne rapporten føre til bedre og mer human avliving med fære blodflekker i lakseletene og bedre kniver som varer lengre og skaper mindre nedetid på maskina når de, skjeldnere enn før, trenger kvessing og vedlikehold.nb_NO
dc.description.abstractIn 2009, Norway had an export of salmon and rainbow trout of 708 641metric ton. All of thefish exported and for domestic consumption had to be humanely killed. A large portion of the salmon is still handled and killed by hand, a monotonous and tiresome task. Apart from the physical aspect there is also the strain from taking thousands of lifes every day that can wear down a person, even though it is 'just' fish. The goal of this project and thesis has been to verify, test and further develope the concepts brought to life by the project thesis sharing the name of this one, and to fabricate knive blades and mountings for the blade to the knife and the knife to the piston rod. The student has made 7 knifeblades that were shaped, ground, hardened and sharpened using the tools and workshops available at the University under the guidance of an experienced knifemaker and metallurgical scientist.Mountings for fastening of the knifeblade were tested and used to fasten the blade to the machine in Slakteriet during the bleeding tests. The quick release coupling was not tested at Slakteriet due to the decreased length available for knife-blade and hence limiting the size salmon it could be tested with. The knife blades and mounting were also analyzed for stress, using finite element analysis. Measurements taken with the texture analyser showed force reqiurement differences from one blade to the next with the most signicant differencesbetween dull and sharp blades of the same design. The bleeding tests results indicate relations between knife edge shape and speed of bleeding. The results were also analysed for relationship between number of cut gill-arches and speed of bleeding but yielded only minor differences. Thefindings and recommendations in this thesis will hopefully: give the salmon a more humane ending, the breeder less graded downfish due to blodspotting of thelet, have the slaughter spend less time sharpening and maintaining the knives, and generate less downtime on the machine when the knives need be replaced or interchanged for sharpening.nb_NO
dc.languagenornb_NO
dc.publisherNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi, Institutt for produktutvikling og materialernb_NO
dc.titleIndustriell og automatisert avliving av laksnb_NO
dc.title.alternativeIndustrial automated killing of salmonnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.contributor.departmentNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi, Institutt for produktutvikling og materialernb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel