Metamorfose og metasomatiske prosesser i tonalittiske og mafiske gangbergarter på Klemetsaunet, Trondheim
Abstract
Klemetsaunet er et område nord i Bymarka ofiolitten, Trondheim, som ligger plassert i den øvre dekkeserien i de skandinaviske kaledonidene. Bymarka ofiolitten kan dateres tilbake til tidlig Ordivicium og består av en varierende sammensetning av mafiske og felsiske bergarter. Klemetsaunet ryodacitten er en av tre felsiske bergarter som er identifisert i Bymarka ofiolitten. Området som ble undersøkt i denne oppgaven er lokalisert i en tykk gang av Klemetsaunet ryodacitt i Bymarka-ofiolitten. Lokaliteten inneholder flere intrusjoner av mafiske ganger, samt én tonalittisk intrusjon, Byneset trondhjemitten. Ryodacitten har en porfyroblastisk tekstur med poryforblaster av hornblende og granater. Granatene viser en syn-kinematisk tekstur med foliasjonen tilstede.
Forekomsten av små mengder epidositt i cm-skala tyder på at fluider, trolig av modifisert havvann, har sirkulert i ryodacitten. Fluidene har tilført Ca og Sr, og utarmet bergarten på Zr, Zn, Y, Al2O3, K2O og Na2O. Enkelte av elementene som ble utarmet i epidottiseringsprosessen, har trolig blitt mobilisert lokalt til dannelse av glimmermineraler. Klemetsaunet ryodacitten inneholder et relativt høyt innhold av K og Rb. Dette kan indikere at ryodacitten kun gikk gjennom en lav grads utarming av elementene av hydrotermale fluider i havbunnsskorpen. Epidositten som er tilstede indikerer likevel at bergarten har hatt et stedvis høyt fluid-stein-forhold.
K2O, Rb og Ba har trolig blitt mobilisert i Klemetsaunet ryodacitten ved en post-magmatisk prosess, på grunn av et betydelig heterogent innhold av elementene ved forskjellige lokaliteter. Elementene viser en korrelasjon, og det er derfor grunn til å tro at de ble mobilisert og redistribuert i samme post-magmatiske prosess. Sr viser ingen korrelasjon med verken immobile eller mobile elementer, som kan tyde på at elementet ble mobilisert i en egen prosess. Det er mulig at denne prosessen kan kobles til Sr mobiliseringen i epidottiseringsprosessen. På grunn av ryodacittens lange deformasjonshistorie er det vanskelig å fastslå når denne elementmobiliseringen tok sted.
Geotermometriske undersøkelser av biotitt og granat, samt sonering av granatene, tyder på at ryodacitten har gått gjennom en prograd metamorf prosess. Mineralselskapet til ryodacitten Alb + Hbl + Ep + Grt samsvarer med et middels høyt trykk i epidot-amfibolittfacies. Temperaturestimat fra geotermometer-analyser viser at en metamorf-temperaturtopp i ryodacitten kan settes til å være mellom 530 °C -550 °C±~16 °C. Mineralselskapet og temperaturestimatet indikerer at bergartene har gått gjennom en metamorfose i nedre del av epidot-amfibolittfacies.