Kontraktsproduksjon i landbruket - en annen hverdag for bonden
Original version
40 p. Norsk senter for bygdeforskning, 2013Abstract
Denne forstudien av vertikal integrasjon og kontraktsproduksjon i landbruket viser at
bonden får en annen hverdag når han eller hun blir kontraktsprodusent, men vi har
samtidig blitt flinkere til å tenke marked, sier grøntprodusenter som nå har kontrakt
med kjedegrossist som tilnærmet eneste leveringsmulighet for sin produksjon. Forstudien
har høstet erfaringer med kontraktsproduksjon i grøntsektoren og forsøkt å
overføre en tilsvarende verdikjedeutvikling til grovfôrbasert melk- og kjøttproduksjon.
Kontraktsproduksjon har virket som en kraftig driver av strukturendringer
i grøntsektoren,
og en tilsvarende utvikling for melk og kjøtt kan få dramatiske
konsekvenser
for distriktslandbruket. Samvirkets rolle er en nøkkelfaktor i dag, og må erstattes
av kraftigere politiske virkemidler hvis landbrukspolitiske mål skal oppnås under
kontraktsproduksjon
av melk og kjøtt.