Prototype: kostnadseffektiv lokal overgang fra 230/400V TN-C-system til 230V IT-system
Master thesis
Date
2015Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for elkraftteknikk [2527]
Abstract
Det kom fram i denne oppgaven at boliger i Norge i dag er veldig forskjellige i oppbygningen av det lavspente elektriske anlegget. Eldre boliger er bygd etter en eldre norm og/eller forskrift hvor andre krav ble stilt til sikkerhet og utførelse av det elektriske anlegget enn dagens boliger. Vanligvis er det slik at desto eldre boligen er desto dyrere er det å bygge om boligen fra et IT-system til et TN-system. Dette medførte at prototypen hadde mange forskjellige elektriske installasjoner som den skulle ta høyde for.
Utgangspunktet var en kostnadseffektiv overgang fra TN til IT. Dermed ble det viktig at antall komponenter ble holdt på et minimum samtidig som dette ikke gikk utover sikkerheten. Prototypen ble dermed bestående av et skap med en transformator i IP00 utførelse med avskjerminger og kortslutningsvern (KV). Likevel med en slik minimal løsning ble prototypen kostbar. Konklusjon ble at for alle boliger som kun hadde to faser inn, altså 230V IT enfaseinstallasjoner, så ville det være billigere å bygge om installasjonen til TN. Dette er fordi at den enfaseinstallasjonen som ble funnet til å være dyrest å bygge om ble estimert til ca. 14.900 NOK mens prototypen ble estimert til 20.000NOK. Det ble derfor mye som skulle til før denne løsningen ble lønnsom.
For trefaseinstallasjoner derimot ble noen løsninger økonomisk mulig siden disse installasjonene er til sammenligning med enfaseinstallasjonene dyre å bygge om. Kostnadene ved en ombygging av en trefaseinstallasjon ble funnet til å være alt fra 12.400 NOK til 32.200 NOK. Prototypen ble estimert til litt over 20.000 NOK. Denne prisen var for en prototype som skulle levere energi til boliger med et overbelastningsvern (OV) på 50A og mindre. Var OV på 63A eller mer ble prototypen raskt meget kostbar og total kostnaden ble for høy. Grunnen for dette var at transformatoren var dyr til sammenligning med andre kostnader ved prototypen. Ved et stort OV i boligen måtte transformatoren være stor også. Dette var for å kunne bruke eksisterende OV i boligen som OV for transformatoren.
Det endelige resultatet ble tre forskjellige løsninger med en 20kVA, 16kVA og en 12,5kVA trefasetransformator som kunne plasseres foran boliger med OV-er på hhv. 50A, 40A og 32A. KV ble en standard størrelse større enn OV når det ble tatt hensyn til selektivitet og kortslutningsstrømmer. Omsetningen og størrelsen på skapet ble anbefalt til hhv. 400/235V og høyde∙bredde∙lengde=500mm∙400mm∙550mm. Samme skap ble anbefalt for alle løsningene grunnet forskjell i dimensjonene til transformatorene var neglisjerbare.