Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLinna, Henriette
dc.date.accessioned2015-10-30T11:28:10Z
dc.date.available2015-10-30T11:28:10Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2358728
dc.description.abstractDenne masteroppgaven undersøker hva som konstituerer smaksrik, kvalitetsrik og «verdifull» mat i Norge, som dermed gjøres til del av den norske kvalitetsmatkulturen. Dette har jeg forsøkt å belyse gjennom en kvalitativ innholdsanalyse av artikler fra matmagasinet Mat fra Norge. Som inspirasjon og analytisk utgangspunkt til denne studien har jeg benyttet en amerikansk studie av gourmetmatkulturen utført av Johnston og Baumann (2007). De analyserte amerikanske gourmetmatmagasiner med det formål å belyse distinksjonene som er med på å gjøre gourmetmatkulturen til en distingvert kultur. Jeg ville imidlertid ikke ta en slik kulturell distinksjon for gitt, og ønsket derfor, i tillegg til å identifisere distinksjonene som konstituerer den norske kvalitetsmatkulturen, også å svare på om den er en distingverende kultur for «eliten» eller en inkluderende kultur for «alle». Den norske kvalitetsmatkulturen konstitueres av tjueni binære opposisjonspar som utgjør henholdsvis ideelle, aksepterte, unntaksvise, minstekravs- og avviste distinksjoner. De aksepterte og unntaksvise distinksjonene åpner for tilpasning av en ellers idealisert kvalitetsmatkultur, mens minstekravsdistinksjonene danner en nedre grense for legitimitet i den norske kvalitetsmatkulturen. Disse tre distinksjonsgruppene åpner for en inkludering av «alle» i den norske kvalitetsmatkulturen, mens de ideelle distinksjonene gjør kulturen distingvert og er dermed myntet på en «elite» som er besittelse av høyere kulturell og økonomisk kapital enn de øvrige. Sammen utgjør de ulike distinksjonsgruppene en nivådelt kvalitetsmatkultur som både er distingvert og inkluderende, og som avgrenses mot de avviste distinksjonene. Til slutt er det et poeng at inkluderingen av «alle» gjøres gjennom å fremme et holistisk perspektiv, hvor fokuset ligger på å ivareta mennesker, dyr og naturen, og slik sett fordrer en reflektert konsument. Dette perspektivet formidles gjennom det jeg har valgt å kalle en sekulær økoteologi, hvorpå Mat fra Norge kan sies å spre budskapet om «de rette praksisene» gjennom en form for matmisjonering.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNTNUnb_NO
dc.titleI naturens navn : en kvalitativ studie av den norske kvalitetsmatkulturennb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel