• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)
  • Institutt for sosiologi og statsvitenskap
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)
  • Institutt for sosiologi og statsvitenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

I naturens navn : en kvalitativ studie av den norske kvalitetsmatkulturen

Linna, Henriette
Master thesis
Thumbnail
View/Open
Linna, Henriette.pdf (3.505Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2358728
Date
2015
Metadata
Show full item record
Collections
  • Institutt for sosiologi og statsvitenskap [2225]
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker hva som konstituerer smaksrik, kvalitetsrik og «verdifull»

mat i Norge, som dermed gjøres til del av den norske kvalitetsmatkulturen. Dette har jeg

forsøkt å belyse gjennom en kvalitativ innholdsanalyse av artikler fra matmagasinet Mat fra

Norge. Som inspirasjon og analytisk utgangspunkt til denne studien har jeg benyttet en

amerikansk studie av gourmetmatkulturen utført av Johnston og Baumann (2007). De

analyserte amerikanske gourmetmatmagasiner med det formål å belyse distinksjonene som er

med på å gjøre gourmetmatkulturen til en distingvert kultur. Jeg ville imidlertid ikke ta en slik

kulturell distinksjon for gitt, og ønsket derfor, i tillegg til å identifisere distinksjonene som

konstituerer den norske kvalitetsmatkulturen, også å svare på om den er en distingverende

kultur for «eliten» eller en inkluderende kultur for «alle».

Den norske kvalitetsmatkulturen konstitueres av tjueni binære opposisjonspar som utgjør

henholdsvis ideelle, aksepterte, unntaksvise, minstekravs- og avviste distinksjoner. De

aksepterte og unntaksvise distinksjonene åpner for tilpasning av en ellers idealisert

kvalitetsmatkultur, mens minstekravsdistinksjonene danner en nedre grense for legitimitet i

den norske kvalitetsmatkulturen. Disse tre distinksjonsgruppene åpner for en inkludering av

«alle» i den norske kvalitetsmatkulturen, mens de ideelle distinksjonene gjør kulturen

distingvert og er dermed myntet på en «elite» som er besittelse av høyere kulturell og

økonomisk kapital enn de øvrige. Sammen utgjør de ulike distinksjonsgruppene en nivådelt

kvalitetsmatkultur som både er distingvert og inkluderende, og som avgrenses mot de avviste

distinksjonene.

Til slutt er det et poeng at inkluderingen av «alle» gjøres gjennom å fremme et holistisk

perspektiv, hvor fokuset ligger på å ivareta mennesker, dyr og naturen, og slik sett fordrer en

reflektert konsument. Dette perspektivet formidles gjennom det jeg har valgt å kalle en

sekulær økoteologi, hvorpå Mat fra Norge kan sies å spre budskapet om «de rette praksisene»

gjennom en form for matmisjonering.
Publisher
NTNU

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit