dc.description.abstract | Denne masteroppgaven undersøker hva som konstituerer smaksrik, kvalitetsrik og «verdifull»
mat i Norge, som dermed gjøres til del av den norske kvalitetsmatkulturen. Dette har jeg
forsøkt å belyse gjennom en kvalitativ innholdsanalyse av artikler fra matmagasinet Mat fra
Norge. Som inspirasjon og analytisk utgangspunkt til denne studien har jeg benyttet en
amerikansk studie av gourmetmatkulturen utført av Johnston og Baumann (2007). De
analyserte amerikanske gourmetmatmagasiner med det formål å belyse distinksjonene som er
med på å gjøre gourmetmatkulturen til en distingvert kultur. Jeg ville imidlertid ikke ta en slik
kulturell distinksjon for gitt, og ønsket derfor, i tillegg til å identifisere distinksjonene som
konstituerer den norske kvalitetsmatkulturen, også å svare på om den er en distingverende
kultur for «eliten» eller en inkluderende kultur for «alle».
Den norske kvalitetsmatkulturen konstitueres av tjueni binære opposisjonspar som utgjør
henholdsvis ideelle, aksepterte, unntaksvise, minstekravs- og avviste distinksjoner. De
aksepterte og unntaksvise distinksjonene åpner for tilpasning av en ellers idealisert
kvalitetsmatkultur, mens minstekravsdistinksjonene danner en nedre grense for legitimitet i
den norske kvalitetsmatkulturen. Disse tre distinksjonsgruppene åpner for en inkludering av
«alle» i den norske kvalitetsmatkulturen, mens de ideelle distinksjonene gjør kulturen
distingvert og er dermed myntet på en «elite» som er besittelse av høyere kulturell og
økonomisk kapital enn de øvrige. Sammen utgjør de ulike distinksjonsgruppene en nivådelt
kvalitetsmatkultur som både er distingvert og inkluderende, og som avgrenses mot de avviste
distinksjonene.
Til slutt er det et poeng at inkluderingen av «alle» gjøres gjennom å fremme et holistisk
perspektiv, hvor fokuset ligger på å ivareta mennesker, dyr og naturen, og slik sett fordrer en
reflektert konsument. Dette perspektivet formidles gjennom det jeg har valgt å kalle en
sekulær økoteologi, hvorpå Mat fra Norge kan sies å spre budskapet om «de rette praksisene»
gjennom en form for matmisjonering. | nb_NO |