"...uansett hvem man er, så skal man kunne ferdes rundt og være selvstendig..." : en kvalitativ studie om universell utforming i en kontekstbasert og tverrfaglig rehabilitering av kantina "Hangaren" på NTNU
Master thesis
Date
2015Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for sosialt arbeid [1434]
Abstract
Bakgrunn og formål: Temaet for denne oppgaven er universell utforming i en praktisk og teoretisk sammenheng i samfunnet. Temaet springer ut av et antydet kommunikasjonsgap som kan forekomme i tverrfaglig arbeid med universell utforming. Dette kommunikasjonsgapet hindrer optimalt samarbeid og gode resultater. Formålet er å undersøke universell utformings posisjon i en tverrfaglig sammenheng. Funnene skal diskuteres og belyse ulike faktorer for positiv samhandling omkring universell utforming.
Metode: Oppgaven er en kvalitativ studie som bygger på dybdeintervjuer med- og deltagende observasjon av aktører i en tverrfaglig prosjektgruppe på NTNU. Det er primært de seks gjennomførte dybdeintervju som danner det empiriske grunnlaget.
Resultat: Aktørene i denne tverrfaglige prosjektgruppen viser få tegn som samsvarer med et kommunikasjonsgapet rundt universell utforming. Gjennom 1) å se begrepet i en helhetlig kontekst; 2) vektlegge mangfoldet; 3) behandle lovverket kritisk; 4) grunnleggende planlegging og samarbeid; 5) egen erfaring og rolleforståelse og 6) medvirkning vil forhindre utfordrende kommunikasjon og universell utforming vil ha en god strategisk virkning i en praktisk prosess.
Diskusjon og funn: Funnene viser at det er en rekke faktorer som kan vurderes som viktige for universell utforming i tverrfaglighet. Funnene gjør det mulig å tro at kommunikasjonsgapet ikke er et konstant begrep i arbeidet for å fremme likestilling og likeverdig deltakelse i samfunnet. Individuelle forutsetninger er en innovasjon for å utvikle samfunnets løsninger og omgivelser til det bedre, som motsetning til å tilrettelegge med spesielle løsninger i ettertid. Det er viktig å være mangfoldets forutsetninger bevisst og samtidig se kritisk og analyserende på lovgivningen rundt universell utforming. Nøye forarbeid gjør planleggingsfasen til et sterkt, positivt og viktig ledd i prosessens helhet. Erfaringer, både praktiske og selvopplevde, fører til kunnskap og forståelse for universell utformings nedslagsfelt. Dette fører til kvalitative løsninger og utforming. Aktiv og riktig bruk av medvirkning fører endelig til et spisset resultat som kan speile de ønsker og behov som eksisterer i borgermassen.
Implikasjoner: Utvalget i oppgaven er lite og gir få grunner til å konkludere eller generalisere. Forskning og tema universell utforming er et stort felt på samfunnsnivå og det er mulig at det eksisterer en rekke gode måter å styrke samhandling med universell utforming og følgelig hindre et kommunikasjonsgap.