Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på forfatter "Jensen, Ida-Johanne"
-
Alginate hydrogel beads containing anthocyanins as a freshness indicator for intelligent food packaging
Mohammadalinejhad, Samira (Doctoral theses at NTNU;2024:320, Doctoral thesis, 2024)Intelligent food packaging systems are designed to provide dynamic information about products to different stakeholders within the supply chain, including consumers, retailers, and distributors. One such example is the ... -
Betydningen av lokasjon og prosessering på proteininnhold, aminosyrer og antioksidativ aktivitet i sukkertare (Saccharina latissima)
Alsos, Guro Rebekka; Ertsaas, Synne; Hoel, Marthe Løkken (Bachelor thesis, 2023)Saccharina latissima (S. latissima) ble høstet ved to ulike høstesteder vinter 2023. Et høstested var i Skjerstadfjorden og det andre høstestedet lå i havet utenfor Vågosen, Sandhornøy. Råstoff fra hvert høstested ble ... -
Biokjemisk sammensetning, biologisk aktivitet og effekt av simulert fordøyelse i rød sjøpølse Parastichopus tremulus
Kletthagen, Malin Christine (Master thesis, 2022)Verdens befolkning er forventet å vokse kraftig. Det er allerede en stor global utfordring å produsere nok næringsrik og helsefremmende mat til den voksende befolkningen på en bærekraftig måte. Interessen for marine proteiner ... -
Climate Performance, Environmental Toxins and Nutrient Density of the Underutilized Norwegian Orange-Footed Sea Cucumber (Cucumaria frondosa)
Langdal, Andreas; Eilertsen, Karl-Erik; Kjellevold, Marian; Heimstad, Eldbjørg Sofie; Jensen, Ida-Johanne; Elvevoll, Edel O. (Peer reviewed; Journal article, 2022)Low trophic species are often mentioned as additional food sources to achieve broader and more sustainable utilisation of the ocean. The aim of this study was to map the food potential of Norwegian orange-footed sea cucumber ... -
Comparison of dairy mozzarella and plant-based alternatives under pizza baking conditions, with focus on sensorial-, nutritional-, and rheological properties
Knudsen, Njål Berg (Master thesis, 2024)Cheese is one of the most commercially important food groups in the world, partially due to their use in popular dishes like pizza, which has gained global recognition and popularity due to its simple and distinct taste. ... -
Enzymatic Hydrolysis of Orange-Footed Sea Cucumber (Cucumaria frondosa)—Effect of Different Enzymes on Protein Yield and Bioactivity
Vu, Dat Trong; Falch, Eva; Elvevoll, Edel Oddny; Jensen, Ida-Johanne (Peer reviewed; Journal article, 2023)While sea cucumber is a food delicacy in Asia, these food resources are less exploited in Europe. The aim of this study was to determine the chemical composition and potential food applications of the less exploited ... -
Food Safety Risks Posed by Heavy Metals and Persistent Organic Pollutants (POPs) related to Consumption of Sea Cucumbers
Elvevoll, Edel O.; James, David; Toppe, Jogeir; Gamarro, Esther Garrido; Jensen, Ida-Johanne (Peer reviewed; Journal article, 2022)The global production of sea cucumbers was 245 thousand tons in 2020. Sea cucumbers are important food items in Asian and Pacific cuisines, the highest proportion being consumed in China as “bêche-de-mer” dried, gutted, ... -
Functional Properties and Effect of Ultrafiltration and in vitro Digestion on Antioxidant Properties in Saithe (Pollachius virens) Backbone Hydrolysates
Pettersen, Stine Marie (Master thesis, 2021)I 2019 produserte Norge 3,55 millioner tonn sjømat hvorav 0,96 millioner tonn var biprodukter. Disse biproduktene anses ikke som direkte salgbare, men de kan omgjøres til nye produkter for humant konsum. Biprodukter fra ... -
Holdbarhet, kvalitet og utnyttelse av restråstoff fra hvitfisk med fokus på torskemelke
Einvik, Kristoffer; Berge, Tov Jonsson (Bachelor thesis, 2024)I denne bacheloroppgaven ble det sett på utnyttelse av restråstoff fra hvitfisk med torskemelke i fokus. Formålet var å øke kunnskapen rundt holdbarheten til torskemelke, hvor det var tiltenkt at melke kunne gå til videre ... -
Hydrolyse og membranfiltrering for økt utnyttelse av seihoder – karakterisering av proteinhydrolysat og antioksidative peptider
Eiken, Elin K. (Master thesis, 2021)For at vi skal kunne skape og høste fra havet i fremtiden, må vi ta vare på de ressursene havet gir oss. Økt bærekraftig utnyttelse av marine ressurser kan være en av flere løsninger for å møte befolkningsvekst og overforbruk ... -
Kartlegging av norske forbrukeres kunnskap og holdninger til ultraprosessert mat
Estil, Mari; Seim, Kristine; Strømnes, Kristine Anette (Bachelor thesis, 2024)Hensikten med oppgaven var å kartlegge norske forbrukeres kunnskap og holdninger til ultraprosessert mat ved bruk av en elektronisk forbrukerundersøkelse. Respondentene var personer over 18 år og bosatt i Norge. Undersøkelsen ... -
Marine Capture Fisheries from Western Indian Ocean: An Excellent Source of Proteins and Essential Amino Acids
Jensen, Ida-Johanne; Bodin, Nathalie; Govinden, Rodney; Elvevoll, Edel O. (Peer reviewed; Journal article, 2023)The Republic of Seychelles is located in Western-Central Indian Ocean, and marine capture fisheries play a key role in the country’s economic and social life in terms of food security, employment, and cultural identity. ... -
Marine-Derived Peptides with Anti-Hypertensive Properties: Prospects for Pharmaceuticals, Supplements, and Functional Food
Walquist, Mari Johannessen; Eilertsen, Karl-Erik; Elvevoll, Edel Oddny; Jensen, Ida-Johanne (Journal article; Peer reviewed, 2024)Hypertension, a major health concern linked to heart disease and premature mortality, has prompted a search for alternative treatments due to side effects of existing medications. Sustainable harvesting of low-trophic ... -
The potential of anthocyanin-loaded alginate hydrogel beads for intelligent packaging applications: Stability and sensitivity to volatile amines
Mohammadalinejhad, Samira; Kurek, Marcin; Jensen, Ida-Johanne; Lerfall, Jørgen (Journal article, 2023)pH indicators have emerged as promising tools for real-time monitoring of product freshness and quality in intelligent food packaging applications. However, ensuring the stability of these indicators is critical for practical ... -
Produktutvikling av feltrasjoner rettet mot frokostretter
Lier, Hedda Skullerud (Master thesis, 2024)Denne masteroppgaven er en del av innovasjonsprosjektet Energon arktiske feltrasjoner finansiert av Norges forskningsråd, der denne oppgaven tar for seg produktutviklingen av frokostretter. Problemstillingen var produktutvikling ... -
Produktutvikling av feltrasjoner tilpasset arktiske forhold med fokus på «grab & go» produkter
Ølberg, Rikke Harveland (Master thesis, 2024)Den primære utfordringen militære operasjoner i arktiske klima er å sikre tilstrekkelig og ernæringsmessig balansert og tilpasset næring til troppene, for å unngå nedsettelse av fysisk eller kognitiv yteevne. Prosjektet ... -
Simulated Digestion of Red Sea Cucumber (Parastichopus tremulus): A Study of Protein Quality and Antioxidant Activity
Vu, Dat Trong; Kletthagen, Malin Christine; Elvevoll, Edel Oddny; Falch, Eva; Jensen, Ida-Johanne (Journal article; Peer reviewed, 2024)Sea cucumbers from unharvested areas, are underutilized resources which may have the potential to become a future food resource. The aim of this study was to evaluate protein quality and investigate the changes in antioxidant ... -
Suggestions for a Systematic Regulatory Approach to Ocean Plastics
Poto, Margherita Paola; Elvevoll, Edel O.; Sundset, Monica Alterskjær; Eilertsen, Karl-Erik; Morel, Mathilde; Jensen, Ida-Johanne (Peer reviewed; Journal article, 2021)The research investigates the problems and maps the solutions to the serious threat that plastics pose to the oceans, food safety, and human health, with more than eight million tons of plastic debris dumped in the sea ... -
Ultrafiltration of Saithe (Pollachius virens) Protein Hydrolysates and Its Effect on Antioxidative Activity
Hjellnes, Veronica Hammer; Rustad, Turid; Jensen, Ida-Johanne; Eiken, Elin; Pettersen, Stine Marie; Falch, Eva (Peer reviewed; Journal article, 2021)The whitefish industry generates a huge amount of rest raw material, which is currently wasted or underutilized in the production of low-value products such as animal feed. While fish muscle is the primary product of use ... -
Utnyttelse av nye marine ressurser fra lavtrofiske nivå; mesopelagisk fisk og rød sjøpølse (Parastichopus tremulus) Biokjemisk sammensetning og miljøkostnader ved høsting av mesopelagisk fisk og rød sjøpølse (Parastichopus tremulus)
Fagerli, Toril (Master thesis, 2021)Å skaffe nok mat til en voksende befolkning, uten at det går på bekostning av miljøet, er en av de største utfordringene man står overfor de kommende årene. Ytterligere press på landareal ser ut til å bli for stort til å ...