Does the rate of plasticity in active regulation of hemolymph osmolality and salinity tolerance depend on temperature?
Abstract
Både omfanget og hastigheten av global oppvarming har fått økt oppmerksomhet de siste årene, og det har blitt enda viktigere å undersøke og forstå hvordan ulike organismer responderer på variasjoner i miljøet. Flere studier har påvist en kobling mellom temperatur og biologiske hastigheter, men det finnes få bevis for denne effekten på plastisitetsrater. Denne studien har som mål å undersøke om temperatur påvirker plastisitetsraten i aktiv regulering av hemolymfe osmolalitet og ferskvannstoleranse hos amfipoden Echinogammarus marinus. I tillegg til å teste effekten av temperatur på akklimering, blir også hastigheten til et trekk som både demonstrerer aktiv og passiv plastisitet kvantifisert. Dette ble gjort ved å ta sammenhengende blodprøver over 5 timer av dyr som ble overført til 2‰ etter å ha vært akklimert i 15‰ i fem dager ved to ulike temperaturer (5°C og 15°C). Resultatene fra forsøket viste at modellene for å beregne plastisitetshastighet gir en god tilpasning til de målte dataene, men det var imidlertid ikke mulig å avdekke om det var en signifikant forskjell mellom de to akklimerings-temperaturene grunnet betydelig usikkerhet i estimatene. Likevel hadde dyr akklimert til 15°C lavere kloridkonsentrasjon i hemolymfen sammenliknet med dyr som var akklimert til 5°C. I den andre delen av studiet undersøkte jeg hvordan ulik akklimeringstemperatur og varighet påvirker toleranse og dermed overlevelse når dyrene eksponeres til ferskvann. Dette ble gjort ved å akklimere dyr i ulike varigheter i 2‰ vann ved to ulike temperaturer (5°C og 15°C), for deretter å eksponere individene for ferskvann. Overlevelsesanalysene viste at det ikke var mulig å se en effekt av akklimeringstid for noen av behandlingene. Det var imidlertid mulig å påvise en positiv effekt av temperatur på LT50 verdiene, der dyr akklimert i høyere temperaturer demonstrere høyere overlevelse sammenliknet med dyr akklimert i lavere temperatur. Det skal understrekes at var variasjon i responsene og i dataene generelt i begge deler av studiet, som gjør det utfordrende å trekke endelige konklusjoner. Generelt overlevde noen individer i over 100 timer i ferskvann og 5 dager i 2‰ som viser til hvor tolerant denne arten er til svingninger i miljøvariabler og deres sentrale rolle sett i økosystem-sammenheng. The increased attention to both the speed and scale of global warming has underscored the importance of comprehending how organisms react to environmental variations. The link between temperature and biological rates is established by multiple studies, nonetheless, the evidence of this effect on plasticity rates is limited. This study aims to investigate if temperature influences the plasticity rate in the active regulation of hemolymph osmolality and freshwater tolerance in the littoral amphipod Echinogammarus marinus. The study will not only test the effects of the temperature on plasticity rate but also quantify this rate for a trait that exhibits mixed plasticity (i.e. traits that are subject to both passive influences from the environment and active regulation) using a novel analytical method. Specimens were acclimated at 5°C and 15°C in 15‰ salinity for five days before being transferred to 2‰ salinity at those same temperatures. Individuals were sampled at different intervals following this transfer, and the chloride concentrations in their hemolymph were measured. This enabled me to assess how fast the organisms adjusted their osmoregulation at the two temperatures. The model provides a good fit to the trends in the data for the plasticity rate. However, the estimates of the parameters used to find the plasticity rate revealed substantial uncertainty, and the results indicate no significant difference in the plasticity rates between the temperature treatments. Yet, the results revealed that animals acclimated to 15°C exhibited lower hemolymph chloride concentrations compared to animals acclimated to 5°C. Following this, I examine how acclimation temperature and acclimation duration in low salinity water influence the tolerance to freshwater. Specimens were acclimated for different durations (96 hours, 48 hours, 24 hours, 12 hours, and 0 hours) to 2‰ salinity at two temperatures (5°C and 15°C). After the acclimation, the animals were transferred to freshwater, and survival was monitored. Survival analysis for animals exposed to freshwater revealed generally higher survival rates (measured as LT50) in animals acclimated at 15°C, although no consistent trends were observed concerning the acclimation time. However, variability in responses, potentially influenced by factors such as molt stage, gender and specimen size, prevents definitive conclusions. Some specimens survived over 100 hours in freshwater and for 5 days in low-salinity water (2‰), which in general underscore the amphipods’ great resilience, capability to survive across a wide spectrum of environments, and their significant role in ecosystems.