Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorÅslund, Anne Marit
dc.contributor.authorDahl, Tuva
dc.contributor.authorBråthen, Emilie
dc.date.accessioned2024-07-13T17:22:34Z
dc.date.available2024-07-13T17:22:34Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.ntnu:inspera:190976017:233876860
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3141145
dc.description.abstractBakgrunn: om lag 100 000 mennesker lever med demens i Norge. To tredjedeler av dem bor hjemme og rundt halvparten mottar hjemmesykepleie. Pasientgruppen er svært utsatt for feil- og underernæring. For sykepleiere handler ernæringsarbeid i hjemmet om å identifisere utfordringer og understøtte brukerens selvstendighet. Hensikt: å finne forskning som belyser hvilke tiltak vi som fremtidige sykepleiere kan iverksette for å forebygge underernæring blant hjemmeboende personer med demens. Oppgaven skal bidra til økt bevisstgjøring rundt ernæringsproblematikk og kunnskap knyttet til ernæringsarbeid. Metode: litteraturstudie som inneholder åtte forskningsartikler, derav sju kvantitative og en kvalitativ. Artiklene ble funnet gjennom et strukturert og et supplerende søk. Resultat: analyseprosessen avdekket tre temaer: kartlegging av ernæringsstatus, personsentrert omsorg og ledelsen- og sykepleierens rolle. Bruk av standardiserte kartleggingsverktøy, rutinemessig vektkontroll, adekvat diagnose, kunnskap, rutiner, tid og individuell omsorg var gjennomgående funn i studiene. Konklusjon: forskning og annen faglitteratur trekker frem at forebygging av underernæring blant hjemmeboende med demens er et tema det bør settes større søkelys på. Ut ifra hovedfunn gjort i studien og sykepleierens funksjonsområder, har vi funnet ut at relevante sykepleietiltak kan være: sykepleiekartlegging og dokumentasjon, rutinemessig vektkontroll, støtte/veiledning til pasient og pårørende.
dc.description.abstractBackground: approximately 100 000 people live with dementia in Norway. Two thirds of them live at home and approximately half of them receive home nursing care. The patient group is highly susceptible to malnourishment and malnutrition. For nurses, nutrition work in the home is about identifying challenges and supporting the user´s independence. Aim: to find research that sheds light on what measures we as future nurses can take to prevent malnutrition among people living at home with dementia. The assignment will contribute to increased awareness of problems related to nutrition and knowledge about nutrition work. Method: literature study containing eight research articles, seven of them are quantitative and one is qualitative. The articles were found through a structured search and a supplementary search. Result: the analytical process revealed three themes: mapping nutritional status, person-centered care and the role of management and nurses. Use of standardized mapping tools, routine weight control, adequate diagnoses, knowledge, time and individual care were consistent finding in the studies. Conclusion: research and other literature show that the prevention of malnutrition among people living at home with dementia is a topic there should be more focus on. Based on the main findings in this study and the nurse’s functional areas, we have found that relevant nursing measures can be nursing mapping and documentation, routine weigh control, support/guidance for patients and relatives.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier forebygge underernæring blant hjemmeboende med demens?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel