Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorStrand, Åse
dc.contributor.advisorWahlgren, Marte Berg
dc.contributor.authorBroholt, Christian
dc.contributor.authorHaarstad, Ola
dc.contributor.authorSimon, Matthias
dc.date.accessioned2024-07-04T17:27:17Z
dc.date.available2024-07-04T17:27:17Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.ntnu:inspera:231445428:231446369
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3138285
dc.description.abstractDenne rapporten beskriver et produktutviklingsprosjekt med mål om å utvikle et sunt og praktisk matprodukt, rettet mot unge studenter med en travel hverdag. En Cooper’s stage-gate-modell ble brukt gjennom hele prosjektet for å strukturere utviklingen i definerte faser. Forprosjektet bestod av en idé- og analysefase. I idéfasen ble Osterwalder Business Model Canvas brukt for å kartlegge alle prosesser og ressurser prosjektet må håndtere for å utvikle et levedyktig produkt. I analysefasen ble ulike matprodukter på markedet evaluert for inspirasjon. Det ble lagt vekt på at produktet skulle møte vilkårene for nøkkelhullsmerking, samtidig som det velsmakende og praktisk. Basert på disse kriteriene ble det valgt et matkonsept der deig omslutter et fyll av kjøtt- og vegetabilfarse og grønnsaker. Konseptet oppfylte vilkårene for nøkkelhullsforskriftens kategori 28 som setter krav til innhold av fullkorn, grønnsaker, mettet fett, salt og sukker. Hovedprosjektet bestod av en utviklingsfase, oppskaleringsfase og en test- og verifiseringsfase. Utviklingsfasen involverte praktisk arbeid og næringsberegninger, som resulterte i resepter for tre empanadavarianter. Alle variantene hadde samme deig, kjøtt- og vegetabilfarse og grønnsaksblanding, og varierte med potetfyll, maispuré og bulgurfyll. Alle møtte kravene i nøkkelhullsforskriften med god margin og kvalifiserte for nøkkelhullsmerking. I test- og verifiseringsfasen ble det gjennomført forbrukerundersøkelser, som omfattet en aksepttest for å kartlegge preferanser og en CATA-test for å identifisere sensoriske egenskaper. Variantene med potetfyll, maispuré og bulgurfyll oppnådde akseptscores på henholdsvis 6,54, 6,48 og 6,23, som betyr at ingen utpekte seg som signifikant bedre enn de to andre. En score over 5 på en skala fra 0 til 9 indikerer imidlertid en generell aksept. For å undersøke forventet aksept inkluderte undersøkelsen spørsmål om en ideell empanada, som vil si forbrukerens egne tanker om den perfekte empanada. Med en gjennomsnittsscore på 8,03 viser det at empanadaer generelt er godt likt, men også at forbrukerne ikke forventer at et slikt produkt er helt ideelt. Flere av resultatene fra CATA-testen var uforventet, og utgjør dessuten et svakt statistisk grunnlag for å kunne trekke konklusjoner. Ved spørsmål om hvilken måltidstype som beskriver empanadaene best, var det mest populære svaralternativet «lunsj», etterfulgt av «middag» og deretter «på farta».
dc.description.abstractThis report outlines a product development project aimed at creating a healthy and convenient food product tailored for young students with busy schedules. Throughout the project, Cooper's stage-gate model was employed to structure the development into defined phases. The initial phase consisted of an idea and analysis stage. In the idea phase, the Osterwalder Business Model Canvas was utilised to map out all processes and resources necessary to develop a viable product. During the analysis phase, various food products on the market were evaluated for inspiration. The product was designed to meet the criteria for Nøkkelhull-label, ensuring it was healthy in addition to tasty and practical. Based on these criteria, a food concept was selected where dough encases a filling of meat and legume mince along with vegetables. The concept satisfied the requirements of nøkkelhull-regulation category 28, which sets requirements to specific levels of whole grains, vegetables, saturated fat, salt, and sugar. The main project included a development phase, a scaling-up phase, and a testing and verification phase. The development phase involved practical work and nutritional calculations, resulting in recipes for three different formulations of empanadas. All three variants used the same dough, with fillings of meat- and legumes mince as well as a vegetable mix, with the varying component being either potato filling, sweet corn purée, and bulgur filling. All met nøkkelhull-regulation requirements with good margin and qualified for the Nøkkelhull-label. In the testing and verification phase, consumer surveys were conducted, which included an acceptance test to map preferences and a CATA test to identify sensory properties. The variants with potato filling, corn purée, and bulgur filling achieved acceptance scores of 6.54, 6.48, and 6.23, respectively, indicating that none were significantly better accepted than the others. However, a score above 5 on a scale from 0 to 9 indicates general acceptance. The survey also included questions about an ideal empanada, reflecting consumers’ thoughts on the perfect empanada. With an average score of 8.03, it shows that empanadas are generally well-liked, although consumers do not expect such a product to be completely ideal. Several results from the CATA test were unexpected and provide a weak statistical basis for drawing conclusions. When asked which meal type best describes the empanadas, the most popular response was "lunch," followed by "dinner," and then "on the go".
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleProduktutvikling av et sunt og praktisk lunsjmåltid for travle studenter.
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel