Antibakteriell effekt av marine peptidhydrolysat
Abstract
Antibiotika er det mest sentrale hjelpemiddelet man har tilgjengelig i moderne medisin, og brukes både som forebyggende medisin i forbindelse med kirurgiske inngrep, og for å redusere infeksjoner forårsaket av patogene bakterier. I nyere tid har antibiotika resistens utviklet seg å bli et alvorlig problem, og behovet for andre medikamentelle løsninger øker. Denne oppgaven har som mål å studere om marine peptidhydrolysat, fra pelagisk fisk (makrell) og Atlantisk laks kan ha en grad av antibakteriell effekt. En rekke forsøk med ulike kombinasjoner av vekstmedium, bakteriekonsentrasjoner og tilsetning av hydrolysat ble gjennomført for å studere en potensiell inhibering av bakteriell vekst. Bakteriene S. aureus og E. coli ble benyttet som representanter for gram-negative og gram-positive bakterier, og begge artene er kjent for å ha resistensmekanismer som skaper problemer i helsevesenet. Forsøket konkluderer med at peptidhydrolysatet ikke har målbar antibakteriell effekt og det kan ikke kvantifisere en minimum inhiberende konsentrasjon. Antibiotics is one of the most important aids available in modern medicine, because they are used as both preventatives for surgical operations, as well as for treatment of infections caused by pathogenic bacteria. Recently antimicrobial resistance has evolved, and proven to be a serious threat, increasing the need for other medicinal replacements. The goal of this thesis is to study whether there are any antibacterial effects of marine peptide hydrolysate, from pelagic fish (mackerel) and Atlantic salmon. To study potential inhibition of bacterial growth a series of tests with different combinations of growth medium, bacteria concentrations and the addition of hydrolysate are used. The representatives for gram-positive and gram-negative bacteria that are used for this experiment are S. aureus and E. coli, both bacteria are known for having mechanisms of resistance causing trouble for healthcare system. The experiment concludes with that there are no measurable antibacterial effects of marine peptide hydrolysate and that it cannot quantify a minimum inhibitory concentration.