Tilstedeværelse av Mytilus Edilus for bekjempelsen av Lepeophtherius salmonis i en oppdrettsmerd
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3137042Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne bacheloroppgaven utforsker effekten av blåskjell (Mytilus Edulis) som et mulig virkemiddel mot lakselus (Lepeophtheirus salmonis) i oppdrettsmerder. Lakselus er en av de største utfordringene i dagens oppdrettsnæring av laks, da dette går ut over fiskens velferd, samt bidrar til ekstrakostnader knyttet til behandling og forebyggende tiltak.
Gjennom kvantitative metoder og feltforsøk ved et oppdrettsanlegg i Storfjorden, øst for Ålesund, ble det samlet inn data av antall krepsdyrplankton. Det er få studier som belyser samspillet mellom blåskjell og lakselus nauplier ute i felt, da flest undersøkelser er gjort i lukkede miljøer på laboratoriet. Tilstedeværelsen av blåskjell ble undersøkt for å se en mulig effekt av filtreringen. Studiene ble gjennomført ved hjelp av pumpesystemer som samlet vannprøver til analyse. Analysene ble gjort i kombinasjon av manuell telling og automatisk telling.
Resultatene indikerer at blåskjell har en effekt på filtrering av krepsdyr og annet plankton. Metoden vi har benyttet under dette forsøket har et stort potensial ved en korrekt utvikling. Forsøket bygger på en utnyttelse av det økologiske samspillet, som er nødvendig for å sikre en bærekraftig næring. This bachelor thesis explores the effect of blue mussels (Mytilus Edulis) as a potential means of combating salmon lice (Lepeophtheirus salmonis) in fish farms. Salmon lice pose one of the biggest challenges in today's salmon aquaculture industry, as they impact the welfare of the fish and contribute to extra costs associated with treatment and preventive measures. Through quantitative methods and field experiments at a fish farm in Storfjorden, east of Ålesund, data on the number of zooplankton were collected. There are few studies that shed light on the interaction between blue mussels and salmon louse nauplii in the field, as most investigations have been conducted in closed environments in the laboratory. The presence of blue mussels was examined to assess a potential filtering effect. The studies were conducted using pump systems to collect water samples for analysis. Analyses were performed using a combination of manual counting and automatic counting. The results indicate that blue mussels have an effect on filtering zooplankton and other plankton. The method we employed in this experiment has great potential with proper development. The experiment builds upon the exploitation of ecological interactions, which is necessary to ensure a sustainable industry.