Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorCropotova, Janna
dc.contributor.advisorKvangarsnes, Kristine
dc.contributor.authorØstereng, Andreas Riege
dc.contributor.authorJamessen, Håvard
dc.date.accessioned2024-06-20T17:20:30Z
dc.date.available2024-06-20T17:20:30Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.ntnu:inspera:233531475:233847650
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3135127
dc.description.abstractDenne bacheloroppgaven undersøker oksidasjonsparametere av fiskeolje ekstrahert fra Atlantisk makrell (Scomber scombrus), gjennom bruk av ultralydbehandling og enzymatisk hydrolyse for videre stabilisering ved hjelp av kommersiell antioksidant (KALSEC - Duralox Oxidation Management Blend A NM-110, XT). Mer spesifikt går studien inn på fiskeolje ekstrahert fra restråstoff av makrell ved bruk av enzymatisk hydrolyse med (AX) og uten (Control) ultralydbehandlet restråstoff for å undersøke lipidoksidasjon. Det ble undersøkt hvordan ulik ultralydbehandling før enzymatisk hydrolyse kombinert med tilsetning av rosmarinbasert antioksidantblanding vil påvirke oksidasjonsparametere i makrellolje. Oljeprøvene ekstrahert uten ultralydbehandling og tilsetning av antioksidant fungerte som kontrollprøver hvor å evaluere effekten av antioksidanter og ultralydbehandling. Makrell anses som en fet fisk med høyt innhold av flerumettede fettsyrene eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre. Dette gjør oljen svært attraktiv som et sunt supplement for human diett. Den høye mengden umettede fettsyrer i makrellolje gjør oljen utsatt for oksidasjon og harskning. Ved bruk av antioksidanter er det mulig å redusere oksidasjonshastigheten på grunn av dens egenskaper til å stabilisere frie radikaler. Oljeprøvene ekstrahert fra restråstoff av makrell ved bruk av enzymatisk hydrolyse med og uten ultralydbehandling og antioksidanter ble analysert for primære (PV) og sekundære (TBARS) oksidasjonsprodukter, samt en analyse på fettsyresammensetning og frie fettsyrer (FFA). Analysen av resultatene av oksidasjonsparametere ga en bedre og dypere forståelse av stabiliteten til fiskeolje påvirket av prosessforhold (med og uten ultralydbehandling), og tilsetning av antioksidanter.
dc.description.abstractThis bachelor thesis is focused on the assessment of oxidative stability of fish oil extracted from wild-caught Atlantic mackerel (Scomber scombrus), by ultrasound pre-treatment and enzymatic hydrolysis and further stabilized with natural antioxidant (KALSEC - Duralox Oxidation Management Blend A NM-110, XT). More specifically, the study comprised the fish oil extracted from residual raw material from mackerel by enzymatic hydrolysis with (AX) and without (Control) ultrasound pre-treatments to investigate lipid oxidation. It was studied how different ultrasound pre-treatments prior to enzymatic hydrolysis for the fish oil recovery combined with the addition of antioxidants based on rosemary extracts will affect the oxidation parameters of the mackerel oil. The fish oil samples extracted without ultrasound pre-treatment and without addition of antioxidants served as control sampled to evaluate the effect of antioxidants and ultrasound pre-treatments. Mackerel is considered an abundant fat source of polyunsaturated fatty acids such as eicosapentaenoic and docosahexaenoic. This makes the oil highly attractive for implementation as healthy food supplement in the human diet. The high amount of unsaturated fatty acids in the mackerel oil makes the oil susceptible to oxidation and fast rancidity. By using antioxidants, it is possible to reduce the rate of oxidation, due to their ability to stabilize free radicals. Oil samples extracted from mackerel rest raw material by enzymatic hydrolysis with and without ultrasound pre-treatments were analysed for primary (PV) and secondary (TBARS) oxidation products, as well as fatty acid composition and free fatty acids (FFA). The analysis of the results of lipid oxidation parameters provided a better and deeper understanding of the oxidation stability of fish oils as affected by process conditions (with or without ultrasound pre-treatment), and addition of antioxidants.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleEffekt av ultralydbehandling før enzymatisk hydrolyse og tilsetning av antioksidant under lagring på oljer ekstrahert fra Atlantisk makrell (Scomber scombrus)
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel