Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMoholdt, Trine Tegdan
dc.contributor.authorSkarstad, Hanna Margrethe Storheil
dc.date.accessioned2024-04-29T17:19:51Z
dc.date.available2024-04-29T17:19:51Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.ntnu:inspera:155555064:37522700
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3128493
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractSammendrag Bakgrunn: Andelen mennesker med fedme i befolkningen er økende, og fedme er assosiert med mange helserisikoer, blant annet type 2 diabetes. Tidsbegrenset spising (TRE) er en ny kostholdsintervensjon som begrenser det daglige vinduet for inntak av energi. Denne systematiske oversiktsartikkelen har som mål å oppsummere eksisterende bevis for effekten av TRE på glykemiske utfallsmål hos mennesker med fedme og overvekt. Metode: Den 5. oktober 2023 søkte jeg i databasene PubMed, Embase og SCOPUS etter randomiserte kontrollerte studier (RCT-er) på effekten av TRE hos mennesker med fedme og overvekt. Deltakerne var >= 18 år med BMI >= 25 kg/m2. Intervensjonen varte i >= 5 uker og tillot ad libitum matinntak innenfor det daglige =< 10-timers spisevinduet. Vurdering av risiko for skjevheter i studiene ble vurdert ved hjelp av RoB-2-verktøyet. Resultater: Litteratursøket ga 2 311 resultater, av disse ble fem RCT-er inkludert i denne oversiktsartikkelen. Syntesen av data fra studiene viste at det var ingen rapporterte endringer i glykert hemoglobin (HbA1c) eller fastende glukose, mens to studier rapporterte redusert fastende insulin og insulinresistens (målt som homeostatisk modell for beregning av insulin resistens; HOMA-IR). To studier rapporterte ingen endringer i glykemiske utfallsmål. Konklusjon: Effekten av TRE på glykemisk kontroll hos mennesker med fedme og overvekt varierer. Studiene inkludert i denne oversiktsartikkelen har få deltakere og varierende datakvalitet. I fremtiden er det behov for større studier, og å sette søkelyset på tidspunkt samt varighet av det daglige spisevinduet.
dc.description.abstractAbstract Background: Obesity rates are rising worldwide, and obesity is associated with many health risks, particularly type 2 diabetes. Time-restricted eating (TRE) is a novel dietary intervention restricting the timing of energy intake every day. This systematic review aims to summarize the existing evidence on the effect of TRE on glycemic outcomes in people with overweight and obesity. Methods: PubMed, Embase and SCOPUS databases were searched on October 5th, 2023, for randomized controlled trials (RCTs) on the effect of TRE in people with overweight/obesity. I included studies in which the participants were >= 18 years old, had body mass index (BMI) >= 25 kg/m2, the intervention lasted >= 5 weeks and which allowed for ad libitum food intake within a =< 10-hour timeframe. Risk of bias in each study was assessed using the RoB-2-tool. Results: The database search yielded 2 311 results, of which five RCTs were eligible for this review. Data synthesis showed no changes in glycated hemoglobin (HbA1c) or fasting blood glucose after TRE, while two studies reported a reduction in fasting insulin and insulin resistance (measured as homeostatic model assessment of insulin resistance; HOMA-IR). Two studies did not report any post-intervention change for glycemic outcomes. Conclusion: The effect of TRE on glycemic control in people with overweight and obesity varies. Trials included in this review suffer from small sample sizes as well as varying quality. In the future, there is a need for larger trials and a focus on timing and duration of the eating window.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleThe effect of time-restricted eating on glycemic control outcomes in people with overweight/obesity: A systematic review
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel