Kosovos integrasjonsprosess i EU
Abstract
EU lanserte i 2008 sitt største sivile oppdrag noensinne i Kosovo kalt EULEX. Oppdraget er en rettsstatsmisjon med den hensikt å bygge opp og styrke rettsstaten til Kosovo i henhold til europeiske standarder. Misjonen er i tillegg et viktig steg for Kosovo sin integrasjonsprosess i EU for et eventuelt fremtidig medlemskap i unionen.
Oppgavens problemstilling spør om EUs europeisering av rettsstaten i Kosovo gjennom EULEX har vært en suksess. For å bedre kunne besvare problemstillingen har oppgaven brukt teorien om europeisering. Teorien forstås i denne oppgaven som EUs påvirkning på nasjonalstaten, hvor tilnærmingen ovenfra-ned benyttes. Vi ser tydelig i oppgaven at europeiseringen fra EU er omfattende og omhandler flere områder enn EULEX. Vi finner her flere viktige avtaler mellom EU og Kosovo og EU-ledede forhandlinger mellom Kosovo og Serbia som har bidratt til en normalisering i forholdet mellom de to landene. Oppgaven tar for seg begrepet suksess og definerer suksess som et resultat eller en prosess.
Funnene i oppgaven forteller oss at EULEX har hatt en langsom, men positiv utvikling hvor rettsstaten har blitt styrket og forbedret siden misjonen startet i 2008. EULEX kan derfor ses på som en betinget suksess sett fra et prosessperspektiv. Oppdraget har imidlertid møtt på store utfordringer hvor tilliten blant lokalbefolkningen og urolighetene nord i Kosovo har vært sentrale utfordringer. Et viktig funn i oppgaven er rapporten til FN fra 2011 som har kartlagt korrupsjonen i Kosovo. Rapporten viser at de offentlige tjenestemennene som mottar flest bestikkelser i Kosovo er leger med 42% (UNODC, 2011). I EUs kamp mot korrupsjon er det EULEX som får betydelig støtte mens helsevesenet i Kosovo er underfinansiert.
Oppgavens første forskningsspørsmål tar for seg de fem medlemslandene i EU: Spania, Hellas, Kypros, Slovakia og Romania som ikke anerkjenner Kosovo som en selvstendig stat. Oppgaven viser at de likevel er delaktig i EULEX sitt oppdrag i Kosovo. Dette skyldes i all hovedsak at EULEX anses som statusnøytralt.
Oppgavens andre forskningsspørsmål viser at Norge har vært en viktig bidragsyter til Kosovo siden FN begynte administrasjonen av landet i 1999 og EUs overtagelse i 2008. Hoveddelen av Norges bistandsmidler til Kosovo siden 2008 har gått til EULEX. Norges støtte har vært stabil og har i perioder med negativ utvikling økt til EULEX.