Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorStorlien, Marit Helene sund
dc.contributor.authorAlmusa, Doha Yousef
dc.contributor.authorKulikova, Natalia
dc.date.accessioned2023-07-15T17:19:42Z
dc.date.available2023-07-15T17:19:42Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:139585348:151284110
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3079358
dc.description.abstractSAMMENDRAG Norsk tittel: Hvordan kan sykepleier bidra til å forebygge underernæring hos hjemmeboende pasienter med demens diagnose. Forfattere: Kandidatnummer 10109- Doha Almusa Kandidatnummer 10093 - Natalia Kulikova Veileder: Marit Helene Sund Storlien Nøkkelord Demens, underernæring, hjemmesykepleie og ernæringsstatus Antall sider/ord 37 sider / 7541 Antall vedlegg 1 Kort beskrivelse av oppgaven Bakgrunn: Mange av de som har demens sykdom i Norge er hjemmeboende og får hjelp av hjemmetjenesten. En stor del er underernærte eller står i fare for underernæring. Ernæring er en av menneskets grunnleggende behov. Og sykepleiers oppgave er blant annet å hjelpe til med å dekke dette. Det er utfordrende å kontrollere mat- og drikkeinntak hos hjemmeboende pasienter, siden helsepersonellet er ikke til stede hele tiden. Hensikt: Hensikten med studien er å skaffe kunnskap om hvilke tiltak sykepleier kan sette i gang for å forebygge underernæring eller forbedre ernæringsstatus for denne gruppen. Metode: Oppgaven er en litteraturstudie, som er basert på ti kvalitative og kvantitative vitenskapelige artikler. Artiklene ble funnet gjennom et systematisk søk i databasene CINAHL og PubMed, og et manuelt søk i sykepleie.forskning.no Resultat: Temaene som ble fremhevet for diskusjon er kunnskap, samhandling og mattilpassing og matservering. Konklusjon: Kunnskap om de ulike kartleggingsverktøyene hjelper sykepleier å identifisere ernæringsmessige utfordringer hos pasientene. Sykepleieres samarbeid med pasienter, pårørende, kollegaer, og andre aktører i helsevesenet bidrar til å utarbeide en individuell kostholdsplan tilpasset den enkelte pasientens behov. Tilpasset mat og matservering påvirker både matinntak og psykologisk velvære. Helheten av flere tiltak sikrer kontinuerlig pleie, forsvarlig helsehjelp og personsentrert omsorg.
dc.description.abstractABSTRACT English title: How can nurses help prevent malnutrition in patients living at home with a diagnosis of dementia. Authors: Cndidate number 10109 - Doha Almusa. Candidate number 10093 - Natalia Kulikova Supervisor: Marit Helene Sund Storlien Keywords: Dementia, malnutrition, home care nursing, nutritional status Number of pages / words 37 / 7541 Numbers of attachmentes 1 Brief description of the bachelor thesis: Background: Many of those who have dementia in Norway are living home, receive help of health care service and are malnourished or at risk of malnutrition. Nutrition is one of human’s basic needs; and the nurse's objective is to help cover it. It is challenging to control food and drink intake of home-living patients. Purpose: The purpose of this study is to obtain knowledge about which actions nurses can take to improve the nutritional status of home-living patients with dementia. Methods: It is a literature study, which is based on ten qualitative and quantitative scientific articles. The articles were found through a systematic search in the databases CINAHL and PubMed, and a manual search in sykepleie.forskning.no Result: Topics that were highlighted for discussion: 1) Knowledge 2) Interaction 3) Food adaptation and food service. Conclusion: The knowledge of various mapping tools helps nurses to identify nutritional challenges in patients. Collaboration between nurses and patients, relatives, colleagues, and other actors in the healthcare system helps to prepare an individual diet plan adapted to the needs of each patient. Diet adaptation and food service affect both food intake and the psychological well-being in patients having dementia. The whole process of taking several actions ensures continuous health care which is appropriate and person-centered.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier bidra til å forebygge underernæring hos hjemmeboende pasienter med demens diagnose.
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel