Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorTevik Løvseth, Lise
dc.contributor.authorViken Sundfær, Tonje
dc.date.accessioned2023-07-14T17:24:45Z
dc.date.available2023-07-14T17:24:45Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:143262155:64235162
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3079179
dc.description.abstractTittel: Ernæringskunnskap blant psykisk utviklingshemmede, samt deres tjenesteytere og pårørende. Introduksjon/bakgrunn: Dårlig kosthold og lite fysisk aktivitet er noe som går igjen hos personer med psykisk utviklingshemming. Som vernepleier har en ett ansvar for å yte gode tjenester og ha kompetanse om kosthold og kostholdsrelaterte utfordringer for psykisk utviklingshemmede. Hensikt: Hensikten med denne oppgaven er å undersøke hvorfor personer med utviklingshemming har dårlig ernæring og hvordan dette kan endres. Oppgaven skal også gi vernepleieren innsyn om hva god ernæring er, og hvordan en vernepleier kan arbeide og tilrettelegge for å bidra til god helse og ernæring hos personer med psykisk utviklingshemming. Metode: Bacheloroppgaven er en litteraturstudie hvor det blir benyttet fem ulike forskningsartikler, samt annen relevant litteratur for å finne informasjon om temaet. Resultat: I de fem utvalgte artiklene var det flere tema som ofte gikk igjen. Disse temaene ble sett som mest relevant for å besvare oppgavens problemstilling. De fire temaene som ble diskutert er: 1: Ernæringskunnskap, 2: Rollemodell, 3: Tilrettelegging, 4: Selvbestemmelse/autonomi. Konklusjon: Det kan konkluderes med at tjenesteytere og pårørende for personer med psykisk utviklingshemming har svært lite kunnskap om god ernæring, og dette spiller en stor rolle for tjenestemottakerne. Dette er fordi deres kognitive svikt vil bidra til at pårørende/tjenesteytere gjerne tar valgene for dem. I de fleste tilfeller er det slik at tjenesteyterne/pårørende har stor autonomi innenfor kostholdet til tjenesteyterne, selv om det er slik at de fleste har selvbestemmelse, men at denne likevel overkjøres. Dette bidrar til feilernæring som kan utvikle seg til overvekt og komorbide livssykdommer. En ser også at tjenesteyterne og pårørende framtrer som rollemodeller for tjenestemottakerne som igjen bidrar til feilernæring på grunn av deres svake kunnskap. Nøkkelord: Psykisk utviklingshemming, ernæring og vernepleier, autonomi, overvekt og helse. Antall ord: 6741
dc.description.abstractTitle: Nutritional knowledge among individuals with intellectual disabilities, as well their caregivers and relatives Introduction/background: Poor diet and lack of physical activity are common among individuals with intellectual disabilities. As a social educator, it is important to provide quality services and have knowledge about nutrition and nutrition-related challenges in individuals with developmental disabilities. Aim/purpose: The purpose of this assignment is to examine why individuals with intellectual disabilities have poor nutrition and how this can be changed. The assignment also aims to provide nurses with knowledge about what constitutes good nutrition and how they can work and facilitate to promote good health and nutrition in individuals with intellectual disabilities. Method: The bachelor´s thesis is a literature review that utilizes five different research articles, as well as other relevant literature, to gather information on the topic. Result: In the five selected articles, several recurring themes were identified. These themes were considered most relevant to address the research question. The four discussed themes are: 1: Nutritional knowledge, 2: Role modeling, 3: Adaptation/facilitation, 4: self-determination/autonomy. Conclusion: It can be concluded that social educators and family members of individuals with intellectual disabilities have very little knowledge about good nutrition, witch significantly affects the recipients of care. This is because their cognitive impairments often result in social educators/family members making choices on their behalf. In most cases, social educators/ family members have significant control over the dietary choices of the recipients, even though they may have some level of self-determination, it is often overridden. This contributes to malnutrition which can lead to obesity and comorbid health conditions. It is also observed that social educators and family members serve as role models for det recipients, further contributing to malnutrition due to their limited knowledge in this area. Keywords: Intellectual disabilities, nutrition, social educator, autonomy, obesity, health Number of words: 6741 
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleErnæringskunnskap blant psykisk utviklingshemmede, samt deres tjenesteytere og pårørende
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel