Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorBogsti, Wenche Bergseth
dc.contributor.authorJenssveen, Mina
dc.contributor.authorKyrdalen, Synne Amelia
dc.date.accessioned2023-06-30T17:20:04Z
dc.date.available2023-06-30T17:20:04Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:139478172:147586074
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3074844
dc.description.abstractTittel: «Hvordan kan sykepleieren forebygge underernæring hos eldre som mottar hjemmebaserte tjenester?» Dato: 16. mai Forfattere: Mina Jenssveen Synne Amelia Kyrdalen Veileder: Wenche Bergseth Bogsti Stikkord/nøkkelord: Hjemmetjeneste, underernæring, forebygging, kartlegging, eldre Antall sider: 25 Ord: 10 409 Antall vedlegg: 0 Bakgrunn: Mange eldre hjemmeboende er i risiko for å utvikle underernæring. Det er dermed viktig at sykepleieren har kunnskap om hva underernæring er, samt tiltak som kan iverksettes for å forebygge dette. Det er videre viktig at sykepleieren har kunnskap om kartleggingsverktøy og eventuelle risikofaktorer for utvikling av underernæring. Hensikt: Hensikten er å få økt kunnskap til å kunne opprettholde en god ernæringsstatus hos eldre hjemmeboende, og dermed drive forebyggende arbeid når det gjelder underernæring hos pasientgruppen. Metode: Metoden er en litteraturstudie. Litteratursøket ble utført i databasene CINAHL, PubMed og MedLine. Det ble valgt ut og analysert seks relevante forskningsartikler for å kunne besvare problemstillingen, i tillegg til faglitteratur og annen relevant litteratur. Resultat: Det er flere risikofaktorer som kan bidra til utvikling av underernæring. Dette er blant annet alder, behov for måltidsbistand, komorbiditet og dysfagi. MNA, BMI og serum-albumin er kartleggingsverktøy sykepleieren kan benytte seg av for å oppdage underernæring og risikoen for det. I tillegg kan en individuell ernæringsplan, inkludert måltidssammensetning og samarbeid med ernæringsfysiolog, hjelpe sykepleieren i det forebyggende arbeidet. Konklusjon: Sykepleieren kan jobbe forebyggende mot underernæring hos den eldre hjemmeboende pasienten, med god kunnskap om risikofaktorer. Dette kan være alder, økt bistand til måltider, handling, ensomme måltider, komorbiditet og dysfagi. For å forebygge dette, er det viktig at sykepleieren vektlegger ulike prinsipper gjennom sykepleieprosessen, slik som brukermedvirkning, etiske prinsipper og tverrfaglig samarbeid. Det er viktig med jevnlig oppfølging med ernæringskartlegging. Iverksetting av individuell ernæringsplan er aktuelt, herunder næringsrik kost, kortere nattfaste, måltider jevnt fordelt gjennom døgnet. God informasjon til pasienten er av betydning.
dc.description.abstractTitle: «How can nurses prevent malnutrition in elderly with home-based care?» Date: 16th of May Authors: Mina Jenssveen Synne Amelia Kyrdalen Supervisor Wenche Bergseth Bogsti Keywords: Home-based care, malnutrition, prevention, screening, elderly Number of pages: 25 Words: 10 409 Number of appendix: 0 Background: Many home-living elderly people are at risk of developing malnutrition. It is therefore important that nurses have knowledge about malnutrition and what measures can be taken to prevent it. It is also important that nurses have knowledge about mapping tools and risk factors associated with the development of malnutrition. Aim: The aim of this study is to increase knowledge about how to maintain a good nutritional status and how to prevent malnutrition among home-living, elderly patients. Method: The method is a literature review. The research was conducted through the databases CINAHL, PubMed and MedLine. Six relevant research articles were selected and analysed to help answer the research question. Academic and other relevant literature was also used to better understand the research area. Results: There are several contributing risk factors to the development of malnutrition, such as age, meal assistance, comorbidity and dysphagia. MNA, BMI and plasma-albumin are mapping tools nurses can use to detect malnutrition and associated risks. A personalised nutrition plan is key, which includes nutritional foods and collaboration with nutritionist. Conclusion: Nurses can work in preventative ways against malnutrition amongst home-living, elderly patients. Nurses must understand the risk factors associated with malnutrition, such as age, meal assistance, grocery shopping, lonely meals, comorbidity and dysphagia. It is important that the nurse emphasises various factors throughout the nursing process, including user participation, ethical principles and interdisciplinary collaboration. Regular nutritional screening is important. A personalised nutrition plan is key, including a nutritious diet, shorter night fasting and regular meals. It is necessary to keep the patient informed about how to maintain a healthy diet.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleieren forebygge underernæring hos eldre som mottar hjemmebaserte tjenester?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel