Studie av vannkjemi i akvakultur som basis for studier om skinnhelse hos laks
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3060438Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Institutt for kjemi [1353]
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Det er i dag en økende etterspørsel etter mat på jordkloden, og en viktig sektor i dennesammenhengen er akvakultur og oppdrett av sjømat. Akvakultur er, og vil være, en essensiellnæring for å forsyne verdens befolking med sunn sjømat av høy kvalitet. I 2050 vil verdentrenge dobbelt så mye mat som i dag, og laks er hevdet å være langt mer effektiv enn f.eks.gris og fjærfe med hensyn på å omdanne fôr til kjøtt. Norske fjorder er i utgangspunktetvelegnet for å drive med fiskeoppdrett, da de generelt har god utskifting av vannmassenegjennom kontakt med kyststrømmen utenfor. Geologi og biologi har store påvirkninger påvannkvaliteten. I tillegg vil kjemiske- og fysiske faktorer også påvirke sammensetningen.Disse faktorene bestemmer da vannkvaliteten og er av stor betydning for fiskehelsen, hvilkentilstand fisken er i under produksjon, og hvor bra sluttproduktet blir. I oppdrettsnæringen børvannkvaliteten måles og holdes under oppsyn, der noen parametere er mer kritiske og børderfor følges bedre opp enn andre. Blant annet mengde oppløst oksygen, vanntemperatur,saltinnhold og næringsinnhold. Nyere forskning viser også at andre parametere kan ha storbetydning for fiskens trivsel og helse. Herunder kan f.eks. turbiditet og konsentrasjoner avsporelementer nevnes. Denne oppgaven tok utgangspunkt i overstående og studertevannkvaliteten ved to ulike geografiske lokaliteter der det drives akvakultur i sjø.Hovedhensikten var å studere vannkjemi og skaffe tilveie datagrunnlag for å kunne forståfaktorer som kan påvirke skinnhelsen til laks. Masteroppgaven ble gjennomført i nærtsamarbeid med Nova Sea, en av de største nordnorske produsentene av oppdrettslaks. De tooppdrettsanleggene som ble undersøkt er Djupvik og Rensøya, der det har vært kjent forskjellpå skinnhelsen til oppdrettslaks. Vannkvalitet ble studert ved hjelp av flere sensorer somlogger vannkvalitetsdata over en lengre periode, i tillegg til at det ble tatt vannprøver forelementanalyse av over 40 hoved- og sporelementer. De vannkjemiske studiene vil danne etgrunnlag for bedre å kunne tolke og forstå utfordringer knyttet til vintersår på laks.Vannkvaliteten ble vurdert som god i begge oppdrettsanleggene, og det ble ikke gjort funn avkonsentrasjoner av elementer som har vist seg å ha en skadelig effekt på fiskehelsen.Vannkvaliteten ellers ble også vurdert som god, med unntak av litt høye turbiditetsmålingerpå Rensøya, som på sikt kan kunne påvirke fiskehelsen negativt. For elementene haddeDjupvik signifikant høyere verdier av lantan, cerium, jern, aluminium og mangan. Rensøyahadde signifikant høyere verdier av litium, strontium, kalsium, vanadium, barium, arsen,fosfor, brom og sink. There is an increasing demand for food on the globe, and an important sector in this context isaquaculture and seafood farming. Aquaculture is, and will be, an essential industry forsupplying the world's population with healthy, high-quality seafood. In 2050, the world willneed twice as much food as today, and salmon is claimed to be far more efficient than e.g.pork and poultry, regarding converting the feed into meat. Norwegian fjords are well suitedfor farming fish, since the exchange of water masses is good due to contact with the coastalcurrent outside. Geology and biology have major influences on water quality. In addition,chemical and physical factors will also affect the composition. These factors determine thewater quality and are of great importance for fish health, what condition the fish is in duringproduction, and how high quality the final product will have. In the aquaculture industry,water quality should be measured and kept under supervision, where some parameters aremore critical and should therefore be supervised more often than others. Among other things,the amount of dissolved oxygen, water temperature, salinity and nutrient content is of interest.Recent research also shows that other parameters can be of great importance for the wellbeing and health of the fish. Here, turbidity and concentrations of trace elements can bementioned. This thesis took the above as a starting point to study the water quality at twodifferent geographical facilities. The main purpose was to study water chemistry and providea data base to be able to understand factors that can affect the skin health of salmon. Thismaster's thesis was carried out in close collaboration with Nova Sea, one of the largestproducers of farmed salmon in northern Norway. Two geographical areas with knowndifference in the skin health of farmed salmon was selected. Water quality will be studiedusing several sensors that log water quality data over a longer period, in addition to watersamples being taken for elemental analysis of over 40 main and trace elements. The waterchemistry studies will form a basis for being able to better interpret and understand challengesrelated to winter sores on salmon.The water quality was assessed as good in both facilities, and no element concentrations thathave been shown to have a harmful effect on fish health were found. The water quality of theother parameters was also assessed as good, with the exception of slightly high turbiditymeasurements in Rensøya, which in the long term may affect fish health in a negative way.For the elements, Djupvik had significantly higher values of lanthanum, cerium, iron,aluminum, and manganese. Rensøya had significantly higher values of lithium, strontium,calcium, vanadium, barium, arsenic, phosphorus, bromine, and zinc.