Investigating development, incubation and dietary effects in egg and veliger larvae of Littorina littorea (Linnaeus, 1758)
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3047579Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Institutt for biologi [2514]
Sammendrag
Vanlig Strandsnegl (Littorina littorea) er en lite utnyttet delikatesse i Norge, men arten sankes, eksporteres og konsumeres i mange europeiske land. Denne studien har undersøkt noen av de tidligere ukjente faktorene som påvirker de tidlige livsstadiene til L. littorea, med fokus på inkubasjon av egg og ernæring i veligerlarver. Den embryoniske utviklingen akselererte ved høyere temperaturer, og inkubasjonstemperaturen påvirket både størrelse og utvikling av embryoene. Irregulær utvikling ble observert ved temperaturer under 9℃ og de lengste skall-lengdene ble funnet i embryo inkubert i 11,3-16,5℃. Salinitet hadde også en effekt og embryo i 20 ppt hadde signifikant lavere klekkerate enn embryo i saliniteter 25-40 ppt. Det ble ikke funnet en interaksjon mellom salinitet og temperatur for klekkerate, men det er tydelig at begge faktorene påvirker utvikling hos sneglene. Startfôring av larvene var en suksess med de to levende algene Rhodomonas baltica og Dunaliella tertiolecta, hvor larvene vokste til bunnslåing. Resultatene fra dette forsøket er lovende for fremtidig kultivering av arten. Despite being a mostly unrecognized delicacy in the Norwegian market, common periwinkles (Littorina littorea) are handpicked, exported, and consumed in many European countries. The present study has demonstrated some of the previously unknown factors affecting the early life stages of L. littorea, with a focus on incubation of eggs and nutrition in veliger larvae. The embryonal development increased with higher temperatures and the incubation temperature influences the size and development of the hatching embryos, as abnormal development was observed below 9 ℃ and the largest shell lengths found in hatching larva incubated at 11.3-16.5℃. An effect of salinity was found, as embryos in 20 ppt had significantly lower hatching success than embryos in salinities 25-40 ppt. There was not found any interaction between salinity and temperature when it comes to hatching success, but it is clear that both factors influence the development. The dietary preferences of the larvae were the two live algae Rhodomonas baltica and Dunaliella tertiolecta, with which the larvae were able to develop fully into settlement. These results are promising for the future cultivation of the species.