A retrospective descriptive study on lipid changes 10-15 years after Roux-en-Y Gastric Bypass
Description
Full text not available
Abstract
Bakgrunn En rekke studier med inntil 5 års oppfølgingstid beskriver en forbedret lipidprofil hos pasienter som har gjennomgått laparoskopisk Roux-en-Y gastrisk bypass (LRYGB). Det er imidlertid få studier som beskriver lipidendringer i et langtidsperspektiv (>10 år). Mål med studienFormålet med denne observasjonsstudien er å beskrive endringer i lipidprofil i et langtidsperspektiv (>10 år) etter LRYGB. Studien vil samtidig undersøke sammenhenger mellom endringer i lipidverdier med endring i vekt, samt et utvalg andre baseline- og demografiske parametere.Metode The Bariatric surgery observation study (BAROBS) er en retrospektiv observasjonsstudie av pasienter etter gjennomgått LRYGB på tre sykehus i Midt-Norge, med oppfølgingstid i perioden 2003-2020. Denne studien er en substudie av BAROBS. Informasjon om lipidverdier, vekt (BMI og %TWL) og pre- og postoperativ DMII ble samlet inn ved baseline, 1-2 år, 5 år og 10 år eller mer etter gjennomgått LRYGB. Av de 546 pasientene fra BAROBS databasen, oppfylte 314 kriteriene for inklusjon i denne studien. Sammenhenger mellom lipidvariabler og vekt/BMI, samt andre utvalgte parametere ble analysert ved multippel lineære regresjon.ResultatGjennomsnittlig oppfølgingstid for deltakere var 11.5 år ± 18 måneder. Lipidverdier ved studiens slutt var tilgjengelig for 99.7%. Resultatene viste signifikant forbedring for alle lipidverdier etter 10 år eller mer, sammenlignet med baseline. Med unntak av HDL og total-/HDL-kolesterol ratio, hadde alle lipidvariablene sin største endring 1-2 år postoperativt, med en attenuering tilbake mot baseline nivåer fram til studiens slutt. HDL og total-/HDL-kolesterol ratio viste stabile verdier fra 5 til 10 år etter operasjonen. Langtids vektnedgang var betydelig, og lipidprofil viste større forbedring hos pasienter med større vekttap. Det var en 59% nedgang I pasienter med DMII fra baseline til studiens slutt, og det ble bevist en sammenheng mellom preoperativ DMII og lipidprofil etter 10 år eller mer.Konklusjon Studien viser en signifikant forbedring av alle lipidverdier etter 10 år, og understøtter slik tidligere studier på området. I tillegg gir studien ny informasjon rundt sammenhenger mellom preoperativ DMII, vekttap og endringer i lipidverdier i et langtidsperpektiv. Disse forholdene har ikke tidligere blitt beskrevet i andre studier med langtidsoppfølging etter LRYGB. BackgroundSeveral studies of shorter duration have documented a beneficial effect on lipid profile and weight after bariatric surgery with laparascopic Roux-en-Y gastric bypass (LRYGB). However, there is limited data on long-term (>10 years) changes in lipid profile after LRYGB. ObjectivesThis is an observational study which aim to describe long-term (>10 years) changes in lipid profile after LRYGB, and to explore the relationship of lipid changes to changes in weight, and to selected baseline and demographic parameters.MethodsThe Bariatric surgery observation study (BAROBS) is an observational study post LRYGB conducted at three hospitals in mid-Norway in the period 2003-2020. This study is based on the BAROBS material. Data on lipid profile, weight (Body Mass Index, BMI, and percentage of Total Weight Loss, %TWL) and pre- and post-operative type two diabetes mellitus (DMII) was collected at baseline, 1-2 years, 5 years and 10 years post-surgery. Out of the 546 participants from the BAROBS database, 314 participants fulfilled the inclusion criteria. Relations between lipid variables and weight/BMI and other selected parameters were analyzed performing multiple linear regression. ResultsThe average follow-up was 11.5 years ± 18 months, and end of study complete lipid profile was available for 99.7% of participants. At end of study there was a significant improvement on all lipid variables compared to baseline. Except for HDL and total-/HDL-cholesterol-ratio, all lipid variables reached their greatest change after 1-2 years, with an attenuation of the changes at end of study. HDL and total-/HDL-cholesterol-ratio had stable values from five to ten years post-surgery. Long-term weight loss was substantial and lipid profile improved more in patients with greater weight loss. There was a 59% reduction in DMII from baseline to end of study, and there was a significant relation between preoperative DMII and long-term lipid values. ConclusionThis study substantiates previous research establishing a significant improvement of all lipid parameters after 10 years. In addition, the study provides new information on relations between preoperative DMII, weight loss, and long-term changes in lipid composition and levels. These relations have not been previously described in relation to long-term follow-up (>10 years) after LRYGB.