Ernæring hos eldre i sykehjem
Bachelor thesis
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for psykisk helse [1367]
Abstract
Sammendrag
Tittel: Ernæring hos eldre i sykehjem.
Introduksjon/bakgrunn: Det har blitt et større fokus på temaet om eldre og ernæring i de siste årene, likevel er det mange eldre som er underernært eller er i risiko for å bli underernært. Derfor er bakgrunnen for denne litteraturstudien et ønske om å finne ut av hvordan man kan legge til rette for god ernæring hos eldre i sykehjem.
Hensikt: Hensikten med oppgaven er å finne ut hvordan man som vernepleier kan legge til rette for god ernæring hos eldre i sykehjem.
Metode: Oppgaven benytter litteraturstudie som metode. Den tar utgangspunkt i fem utvalgte artikler og teori som er vurdert som relevant for å besvare problemstillingen.
Resultat: Analysen tar utgangspunkt i resultatene til de fem utvalgte artiklene. Resultatene dannet grunnlag for fire hovedtema som er presentert i oppgaven: «Fellesskap», «personsentrert kartlegging», «miljø i måltidsituasjon» og «kunnskap, informasjon og opplæring til ansatte».
Konklusjon: Et godt og sosialt måltidsfellesskap i et avslappet måltidsmiljø kom frem som en viktig faktor for god ernæring. Gode observasjoner, vurderinger og kartlegging av den enkeltes ernæringsstatus ble også belyst, samt tilstrekkelig kunnskap og kompetanse blant ansatte i sykehjem.
Nøkkelord: Tilrettelegging, ernæring, eldre, sykehjem.
Antall ord: 6405 Summary
Title: Nutrition for elderly in nursing homes.
Introduction/background: In recent years there has been more focus on the topic of elderly and nutrition, yet many older people are malnourished or at risk of becoming malnourished. Therefore, the background for this study is a desire to find out of how to facilitate good nutrition for elderly living in nursing home.
Purpose: The purpose of this research is to find out how you, as a disability nurse, can facilitate good nutrition for elderly living in nursing home.
Method: This research uses literature study as a method. It is based on five selected articles and theory that are considered relevant to answer the topic of issue.
Result: The analysis is based on the results of the five selected articles. The results formed the basis for four main themes that are presented in the research: “community”, “person-centered effigy, “environment in meal situation” and “information and training for employees”
Conclusion: A social meal community in a relaxed environment emerged as an important factor for good nutrition. Good observations, assessments and effigy of individuals nutritional status were also highlighted, as well as sufficient knowledge and competence among employees in nursing homes.
Keywords: Facilitation, nutrition, elderly, nursing homes.
Number of words: 6405