Show simple item record

dc.contributor.advisorStikbakke, Elin
dc.contributor.authorGjerde, Mathilde
dc.contributor.authorPettersen, Helene Holt
dc.contributor.authorBorger, Henriette
dc.date.accessioned2022-07-08T17:19:37Z
dc.date.available2022-07-08T17:19:37Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:106262086:112059386
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3004136
dc.description.abstractSAMMENDRAG Tittel: Hvordan kan sykepleier ivareta god ernæringsstatus hos Dato: 20.05.2022 kreftpasienter med stråleskader i hode- og halsregionen? Forfattere: Kandidatnummer 1: 10095 - Mathilde Gjerde Kandidatnummer 2 10022 - Helene Holt Pettersen Kandidatnummer 3: 10016 - Henriette Borger Veileder: Elin Stikbakke Stikkord/ nøkkelord: Ernæring, strålebehandling, sykepleie, bivirkninger, kreft i hode- og halsregionen Antall sider/ord: 50/10883 Antall vedlegg: 0 Kort beskrivelse av bacheloroppgaven: Bakgrunn: I 2020 var det 686 nye tilfeller av hode- og halskreft i Norge. Disse pasientene behandles ofte med strålebehandling. Bivirkninger oppstår når stråling treffer normalt vev. Disse bivirkningene kan føre til store ernæringsproblemer og dermed påvirke ernæringsstatusen negativt. For å ivareta ernæringsbehovet hos denne pasientgruppen, kreves det kunnskap og samarbeid fra flere faggrupper, der sykepleier har en sentral rolle. Hensikt: Å belyse hvordan sykepleier kan ivareta behovet for ernæring hos kreftpasienter med stråleskader i hode- og halsregionen. Metode: Det ble benyttet syv kvalitative og kvantitative vitenskapelige artikler gjennom et strukturert søk i databasene Medline (Ovid), Cinahl (Ebsco) og Embase (Ovid). Søkeordene som ble benyttet var: Radiotherapy, Nutrition, Head and Neck Neoplasms og Treatment Outcome. I denne litteraturstudien er Aveyards (2019) tematiske analyse anvendt for å analysere og sammenfatte resultatene. Resultat: Det ble avdekket fire hovedtema: 1) Faktorer som påvirker ernæringsstatus, 2) Symptomlindring, 3) Sykepleiers veiledende rolle og 4) Administrering av enteral ernæring. Konklusjon: Litteraturstudien konkluderer med at det er flere tiltak som kan iverksettes for å ivareta god ernæringsstatus hos denne pasientgruppen. Identifisere ernæringsstatus, symptomlindre, sykepleiers rolle i veiledning av kosthold og munnstell, samt administrering av enteral ernæring er aktuelle tiltak. Likevel er dette et tema det må forskes mer på, spesielt sistnevnte, da det strides mellom hva som er beste praksis.
dc.description.abstractABSTRACT Title: How can a nurse maintain good nutritional status in Date: 20.05.2022 cancer patients with radiation injuries in the head and neck region? Authors: Candidate number 1: 10095 – Mathilde Gjerde Candidate number 2: 10022 – Helene Holt Pettersen Candidate number 3: 10016 – Henriette Borger Supervisor: Elin Stikbakke Keywords: Nutrition, Radiotherapy, Nurse, Side effects, Head and Neck Cancer. Number of pages/words: 50/10883 Number of appendix: 0 Short description of the bachelor thesis: Background: In 2020, there were 686 new cases of head and neck cancer in Norway. These patients are often treated with radiotherapy. The side effects occur when the radiation hits normal tissue. These side effects can lead to major nutritional problems and thus adversely affect nutritional status. In order to take care of nutrition in this patient group, knowledge and cooperation from several professional groups is required, in which the nurse has a central role. Purpose: To illuminate how nurses can take care of the need for nutrition in cancer patients with radiation damage in head and neck cancer. Methods: Seven quantitative and qualitative scientific articles were included through a structured search in the databases Medline (Ovid), Cinahl (Ebsco) and Embase (Ovid). The search criteria were: Radiotherapy, Nutrition, Head and Neck Neoplasms and Treatment Outcome. In this literature study, Aveyards (2019) thematic analysis is used to analyze the results. Result: Four main themes were identified: 1) Factors affecting nutritional status, 2) Symptom relief, 3) Nurses guiding role and 4) Administration of enteral nutrition. Conclusion: The literature study concludes that there are several measures that can be implemented to maintain good nutritional status in this patient group. Identify nutritional status, symptom relief, the role of the nurse in guiding diet and oral care, as well as the administration of enteral nutrition. Nevertheless, this is a topic that needs more research. Especially the latter, as there is a conflict between best practice.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier ivareta god ernæringsstatus hos kreftpasienter med stråleskader i hode- og halsregionen?
dc.typeBachelor thesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record