Kortisol, folat og C-peptid: en holdbarhetsstudie
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3003299Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne bacheloroppgaven er en holdbarhetsstudie utført på kortisol, folat og C-peptid. Dette er analyser som ikke utføres hos eksterne legekontor i Helse Møre og Romsdal (HMR) og prøvene rekvireres rutinemessig. Transporttiden til sykehus overskrider ofte analyttenes oppgitte holdbarhetsgrenser. Ålesund sykehus ønsker derfor å fastsette om de aktuelle holdbarhetsgrensene er gyldige siden det benyttes holdbarhetsgrenser oppgitt av produsent.
Pasientprøver ble samlet inn på serumglass med gel. Disse ble sentrifugert og alikvotert i duplikat. Prøvene ble lagret i dypfryser og tatt ut før analysering. Etter uttak fra dypfryser ble et av duplikatene satt i 2-8 ℃ og det andre i romtemperatur. Cobas e801 som benytter en immunologisk metode ble brukt til analysering av prøvene. Batch-metoden samt ulike modeller for biologisk variasjon (BV) ble benyttet i undersøkelsen.
Prøvene som ble oppbevart i 2-8 ℃ utviste bedre holdbarhet enn prøver lagret i romtemperatur for alle analyttene. Kortisol var holdbar i minst 48 timer i romtemperatur og 2-8 ℃. Folat var holdbar i 48 timer ved 2-8 ℃, men 24 timer ved romtemperatur. C-peptid var holdbar i 48 timer ved 2-8 ℃, og 24 timer ved romtemperatur. Konklusjonen blir dermed at både folat og C-peptid hadde lik eller bedre holdbarhet enn hva som er oppgitt i pakningsvedlegget. Kortisol har bedre holdbarhet i romtemperatur enn hva som er oppgitt i pakningsvedlegget, men ved 2-8 ℃ kan ikke holdbarhet i 96 timer bekreftes.