Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorRustad, Turid
dc.contributor.advisorKopczyk, Monika
dc.contributor.authorBerge, Mia Tobiassen
dc.contributor.authorTalmo, Tonje Elise
dc.date.accessioned2022-07-05T17:21:54Z
dc.date.available2022-07-05T17:21:54Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:110934805:111910781
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3002901
dc.description.abstractOfte blir det igjen store mengder restråstoff etter industriell matproduksjon, dette kan utvikles til å bli nye produkter som vil bidra til en bærekraftig industri. Fra fiskeindustrien kan restråstoff benyttes til for eksempel fiskeensilasje. I denne bacheloroppgaven ble det sett nærmere på olje-kvalitet fra fiskeensilasjer, hvor fokuset ble å se på hva som påvirker oksidasjonsprosessene til de ulike fiskeoljene. Dette på bakgrunn av at fiskeoljene inneholder høyt umettede fettsyrer som er svært utsatt for oksidasjon. Hovedmålet til oppgaven var å sammenligne fiskeoljer laget av ulike typer råstoff, kartlegge endringer i oljekvaliteten med og uten tilstedeværelse av antiok-sidant under lagring, og sammenligne hvordan ulike prosesstrinn påvirker sluttkvaliteten til fis-keoljene. Fiskeoljene ble ekstrahert fra ulike fiskeensilasjer med og uten tilstedeværelse av antioksidant, ved bruk av ulike prosesstrinn (hydrolysert, termisk og ingen) for å kunne skille ut olje fra res-terende prøvematerialet. Dette ble gjort etter 1, 4, 7, 14, 21 og 28 dager med lagring. I tillegg ble pH målt i fiskeensilasjene for å følge med på pH-utviklingen under lagringsperioden. Fiskeolje-ne ble analysert for primære oksidasjonsprodukter (peroksidverdi) og sekundære oksidasjons-produkter (thiobarbitursyre-reaktive stoffer), for å vurdere oksidasjonsutviklingen. Resultatene viste at fiskeoljene laget av kategori 3-material (K3) bevarte oljekvaliteten betydelig bedre, og oksidasjonsprosessen gikk langsommere sammenlignet med fiskeolje laget av katego-ri 2-materiale (K2). K3 er restråstoff fra fisk som er tillatt slaktet for humant konsum, og K2 er fisk som i hovedsak dør før slaktning. Dette samsvarer med resultatene fra pH-utviklingen, hvor pH økte mest i K2. Olje fra både K2 og K3 hadde bedre kvalitet ved tilstedeværelse av antioksidant enn fiskeoljene uten antioksidant. Resultatene viste også at ulike prosesstrinn på-virket oksidasjonsprosessen til fiskeoljene. Ved å utelukke varmebehandling (ingen) under pro-sessering av olje vil kvaliteten i stor grad bli svekket, i tillegg førte dette til at kvaliteten ble be-tydelig redusert under lagringsperioden. Resultatene fra de to andre prosesstrinnene som inklu-derte varmebehandling (hydrolysert og termisk) viste at disse prøvene bevarte oljekvaliteten bedre. I tillegg hadde utviklingen av disse oljene en mer stabil utvikling under lagringsperioden. Dermed bevarte fiskeolje laget av kategori 3-materiale, tilsatt antioksidant, oljekvaliteten bedre. Det ble også konkludert med at varmebehandling bør inkluderes under prosessering for å for-sinke oksidasjonsprosessen under lagringsperioden.
dc.description.abstractIndustrial food production usually generates large quantities of residual raw materials, which can be used to create new products that contribute to a more sustainable industry. From the fish industry, residual raw materials can be used to produce fish silage. In this bachelor's thesis, we studied the oil quality from fish silage with the main focus being the effects of the oxidation processes on various fish oils. This was done because the different fish oils contain marine oils, highly unsaturated fatty acids, and they are very susceptible to oxidation. The main objective of the thesis was to compare fish oils from different types of raw materials, consider changes in oil quality with and without the presence of antioxidants during storage and compare how different process steps affect the final quality of fish oils. The fish oils were extracted from various fish silages with and without the presence of antioxidants, using various process steps (hydrolyzed, thermal and none) so it would be possible to separate oil from the remaining sample material. This was done after 1, 4, 7, 14, 21 and 28 days of storage. In addition, the pH was measured in the fish silages to monitor pH developments during the storage period. The fish oils were analyzed for primary oxidation products (peroxide value) and secondary oxidation products (thiobarbituric acid-reactive substances), to assess the development of oxidation. The results showed that the fish oils made from Category 3-material (K3) preserved oil quality significantly better, and the oxidation process was slower compared to fish oil made from Category 2-material (K2). This corresponds to the results from the pH development, where the development in K2 was higher. The oil quality in K2 and K3 were better in the presence of antioxidants than fish oils without antioxidants. The results also showed that different process steps gave different oxidation processes of the fish oils. Excluding heat treatment (none) during the processing of oil reduced the quality, the quality was also significantly reduced during the storage period. The results from the other process stages (hydrolyzed and thermal), which included heat treatment, improved oil quality. In addition, these oils were more stable during the storage period. In conclusion, fish oil made from category 3-material, with added antioxidants will preserve the oil quality better. It was also concluded that heat treatment should be included during processing to reduce the oxidation process during the storage period.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleOljekvalitet i fiskeensilasje
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel